Според проучване на Евростат, гърците изпитват сериозни трудности да покриват разходите за жилища. Над 26% от тях срещат проблеми с плащането на наемите, които са прекомерно високи.

Гърция заема последно място сред европейските държави по отношение на съотношението между заплатите и наемите. Причините за тези трудности включват ниските доходи, икономическата криза и непрекъснатото нарастване на цените на основните стоки и услугите за жилищно настаняване.

Солени глоби за търговците в Гърция за спекулативно високи цени

Евростат съобщава, че между 40 и 50% от доходите на домакинствата се изразходват за жилищни нужди.

Ситуацията е особено тежка за семейства с деца и пенсионери. Студенти също изпитват затруднения, като много от тях протестират срещу липсата на места в общежитията. Някои дори са принудени да прекъснат образованието си, защото не могат да си позволят квартира.

istock
istock

За да се справи с тези проблеми, правителството е въвело програма, която предлага безлихвени заеми на собственици на неизползвани жилища, с цел да улесни достъпа до жилища.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase