Предлагането на модерни търговски площи в София остава концентрирано в осемте големи шопинг центрове с общ обем от над 356,000 кв.м., показва последният доклад на Colliers. На бул. „Витоша“ функционират 31,300 кв.м. площи, а преобладаващите наематели са търговците от сегмент Мода с дял от 34%, следвани от заведенията с 24%, като това не включва заетата от тях част от улицата. Нивото на свободни площи на главната търговска улица се покачва до 3%. В четирите оперативни ритейл парка в столицата функционират 69,300 кв.м., а свободни пространства почти липсват.

В шопинг центровете средното ниво на незаети площи е 3.2%, а над половината са концентрирани в два проекта, докато в установените проекти почти отсъства предлагане. Усвоените пространства възлизат на над 8,440 кв.м. Тук не се включват премествания на обекти в рамките на един и същ търговски център. Близо 60% от тези площи са в резултат на две сделки.

Наемните нива за първокласна търговска площ остават непроменени спрямо края на 2023 г. – 56 евро/кв.м./месец на бул. Витоша, 43 евро/кв.м./месец – в търговските центрове и 11 евро/кв.м./месец в ритейл парковете. Colliers очаква те да останат стабилни в краткосрочен план, с тенденция за покачване в качествените проекти в бъдеще. Този тренд е вследствие на липсата на свободни площи, засиленото търсене от местни и международни търговци, както и подобрената покупателна способност на населението.

В София два нови търговски парка и разширението на вече съществуващ такъв са в активна фаза на строителство, а завършването им се очаква не по-рано от 2025 г. Това ще засили конкуренцията между съществуващите проекти, в резултат на което фокусът ще се премести все повече върху качественото преживяване на клиентите. Има обявени инвестиционни намерения за още три проекта, които все още са в процес на градоустройствени процедури.

Търговците продължават да интегрират високотехнологични решения, предимно в моловете. Засилва се използването на дигитални екрани за поръчка, автоматизирани опции за взимане и връщане на стока, поръчана онлайн, мобилни решения и други, които подобряват търговската дейност и съкращават времето за покупка и адресират предизвикателствата с подбор и недостиг на персонал. Очаква се все повече търговци да разчитат на големи по обем данни (big data) и анализи, за да оптимизират своята стратегия.

Colliers регистрира тенденция към отваряне на повече монобрандови магазини. Това е признак за развитие на пазара, тъй като самостоятелната концепция дава възможност за по-добро представяне на конкретна марка. Част от еволюцията на търговията е и факта, че все повече търговци планират модерни аутлет формати, изнесени в самостоятелни обекти.
 

istock
istock

Пазар на офиси
 
Наличните офиси клас А и В в София възлизат на над 2,416,200 кв.м. към края на първото полугодие на 2024г., според последния доклад на Colliers. В сравнение с предходните шест месеца се наблюдава увеличение от малко над 1%, тъй като 5 нови сгради получиха разрешение за ползване и добавиха над 28,500 кв.м. модерни площи към предлагането на пазара. Проектите в активен строеж са с общ размер от почти 300,000 кв.м., като за 30% от тях има подписани предварителни договори за наем или покупка.

Брутните усвоени площи за първата половина на годината са над 75,200 кв.м., а нетните – 32,500 кв.м. Основен двигател на търсенето на модерни офис площи продължава да е ИТ индустрията. През разглеждания период тя заема почти една трета от усвоената квадратура (32%), следвана от компании в сферата на търговията (13%) и финансовите услуги (12%). Почти половината наети площи през разглеждания период (44%) са вследствие на релокации, предимно от клас B към клас А офиси. Подновяванията на договори заемат 34% от всички трансакции, разширенията на вече заети площи – 13%, а останалите 9% се дължат на нови за пазара компании.

Наемите у нас двойно по-ниски от Прага и Варшава

Делът на незаетите площи намалява. Спрямо края на 2023 г. и към средата на 2024 г. той е 14.5% за клас А офиси и 14.3% - за клас В. Една трета от празните площи е концентрирана в 10 сгради.

Офертните наемни нива остават непроменени. За офиси клас А те са между EUR 14 и EUR 16, а за клас В – между EUR 9 и EUR 11 (на квадратен метър на месец без ДДС). До края на годината наемните нива в качествените проекти ще останат под натиск в посока увеличение, вследствие на малкото налични площи в тях и засиления интерес. Това е валидно в най-голяма степен за първокласните сгради в строеж, които предлагат модерни технологии, гъвкави работни решения и многообразие от удобства на наемателите си.

Продължава тенденцията на засилен интерес от ползватели на традиционни офиси към споделени офис пространства, които предлагат гъвкави решения. Развитието на хибридния модел на работа преобразува очакванията на наемателите и увеличава търсенето на високотехнологична и висококачествена среда. Все повече компании се очаква да се ориентират трайно към този модел на работа. В съответствие с това инвеститорите в по-мащабните проекти започват все по-често да предлагат т.нар. флекс офиси и коуъркинг пространства (в много от сградите директно, без външен оператор) на наемателите си, за да отговорят на техните нужди. Очакванията на Colliers са този подсегмент да се разраства още в перспектива в резултат на стабилното търсене.

istock
istock

Офисният сегмент в Европа се готви да отговори на Парижкото споразумение по отношение на потреблението на енергия и необходимостта сградите да се приближават до целта за нулеви емисии. Този тренд е стартиращ на местния пазар, но се очаква да става все по-осезаем, особено при международните компании. Растящото значение на ESG критериите при избора на офис локация оказва нарастващо влияние върху всички участници на пазара. Това ще мотивира наемодателите да увеличават инвестициите си в модернизация или репозициониране на своите проекти, с оглед на това да останат конкурентни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase