Чешката република е страната с най-ниска цена за собственост на жилище сред 18 изследвани страни. Стандартната покупка на ново жилище изисква чехите да инвестират еквивалента на 13,3 брутни годишни заплати, цифра, която остава до голяма степен непроменена от предишното издание на Индекса на имотите, се казва в нов доклад на „Делойт“.

Според него страните с най-достъпна цена за закупуване на нов дом са Норвегия и Дания, където гражданите се нуждаят от еквивалент на по-малко от пет брутни годишни заплати, за да закупят собствен дом. Гражданите на Норвегия трябва да спестят 4,8 брутни годишни заплати. Най-достъпната страна за закупуване на нов дом е Дания, където жилищата струват едва еквивалента на 4,7 брутни годишни заплати.

Столици: Амстердам е най-скъпата
 

Купувач в Амстердам трябва да спести 15,1 средни брутни годишни заплати, за да си позволи жилище на средна цена, с 0,7 по-малко от миналата година. Въпреки това Амстердам остава най-недостъпният град въз основа на съотношението брутен доход/цена на квадратен метър. В Холандия купувачите могат да получат ипотеки, покриващи до 100% от стойността на имота, и да се възползват от данъчни предимства като приспадане на ипотечната лихва, което намалява разходите за собственост. Тези фактори улесняват холандските жители да купуват жилища, което показва, че сравненията, базирани единствено на брутния доход, може да не отразяват напълно истинската достъпност.

Прага втора, Рим - най-достъпен

В тази класация Амстердам е следван от Прага и Братислава. Гражданите на Прага трябва да спестят еквивалента на средно 13,5 брутни годишни заплати, в сравнение с 14,3 брутни годишни заплати през миналата година. Освен това живеещите в Атина трябва да спестяват еквивалента на 13,3 брутни годишни заплати (в сравнение с 12,3 в предишното издание).

Хората в Братислава, Дъблин, Белград, Будапеща, Любляна, Копенхаген, Варшава, Лондон (вътрешен) и Загреб ще трябва да натрупат еквивалента на 8 до 13 брутни средни годишни заплати, за да си позволят нов апартамент.

istock
istock

Осло е вторият най-достъпен град за средно ново жилище, докато Рим отново е най-достъпният град за закупуване на жилище, тъй като средното жилище струва приблизително 6,9 средни брутни годишни заплати.

Средната задлъжнялост на домакинствата е ниска в Унгария, Румъния, Гърция, Словения и Хърватия, с по-малко от 30% от общите неизплатени жилищни заеми спрямо разполагаемия доход на домакинствата.

Наематели у нас плащат под 9 евро на кв. м

За разлика от тях държавите от Централна Европа, като Чешката република, Австрия или Словакия, успяха да запазят нивата на дълга на своите частни домакинства между 40% и 60%.

Франция и Германия – два от най-големите жилищни пазари в Европа – и двете все още имат коефициенти на задлъжнялост на частните домакинства под 80%.
 
От другата страна на спектъра, Дания, Норвегия и Холандия имат най-високи нива на дълг на домакинствата. Докато Дания ограничава дълга си под 170%, Норвегия и Холандия отбелязват покачване на дълга до близо 180%.
 

istock
istock

При сравняване на средните лихви по ипотечните кредити Полша (8,1%), следвана от Румъния (7,7%), Унгария (7,4%) и Сърбия (6,8%) имат най-високи лихви. Средна ипотечна лихва над 4,5% се наблюдава и в Чехия (5,9%), Дания (5,2%), Босна и Херцеговина (4,9%), Норвегия (4,8%), Италия и Обединеното кралство (и двете по 4,7%) ).
 
За разлика от тях най-ниски средни лихви по ипотечните кредити се наблюдават в България (2,5%), Испания – (3,1%), Белгия и Хърватия (3,3%), Франция, Словения и Португалия (3,6%), Израел и Словакия (3,8%) , и в Австрия (3,9%).
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase