Албанското крайбрежие е желано не само за плаж по време на ваканция, но и за апартаменти. Асоциацията на строителите на Албания казва, че търсенето на имоти по крайбрежието се е увеличило с 20 до 30% в сравнение с миналата година и най-предпочитаните райони са Вльора, Паласа и Саранда, пише  Euronews Albania.
 
40% от хората, които искат да притежават апартамент по крайбрежието, са чужденци.
 
Те проявяват по-голям интерес към покупка на инвестиционен имот поради достъпността на цените в сравнение с тези в съседните страни.
 
В началото на пролетния сезон цените на имотите по крайбрежието са средно с 25% по-високи спрямо миналата година.
 
В районите в близост до курортите в Паласа, Орикум и Саранда максималната продажна цена на апартаментите е достигнала 4000 евро на квадратен метър, докато в Лунгомарен във Вльора те се продават до 3500 евро на квадратен метър.

Междувременно в Голем максималната продажна цена достигна 1500 евро на квадратен метър, а в Лалезит стойностите варират от 2400 до 3300 евро.

Около 60% от общия брой сделки с жилищни и търговски имоти в Албания през втората половина на 2023 г., са придобити чрез банкови заеми. Освен това в 60% от случаите заемът покрива до 60% от разходите. Статистиката е на Централната банка на Албания.

Данните са получени от регулатора въз основа на проучване на брокери и предприемачи. Извадката включва представители на 230 строителни фирми и агенции за недвижими имоти, които съставляват около 75–80% от общия персонал на предприятията от съответния профил в страната като цяло (по данни на Националния статистически институт ИНСТАТ за броя на служителите и годишния оборот на предприятията). Анкетата е попълнена от 168 респонденти или 73% от извадката.

900 евро ще достигне средната заплата в Албания

По оценка на регулатора през отчетния период общият брой на продадените имоти е 1169, като показателят остава почти без промяна спрямо първите шест месеца на 2023 г.
 
Средното време за продажба на жилище в цялата страна се е увеличило леко до 10,9 месеца. В случая със столицата Тирана процентът е намалял значително: от 10,5 на 8,3 месеца. Средното време за продажба в крайбрежните райони се е увеличило леко до 10,9 месеца, докато в други райони продължителността на периода на продажба е значително по-висока от предходната половина на годината, възлизайки на 13,6 месеца (преди 10,9 месеца).
 

istock
istock

Агентите за недвижими имоти отчитат повишено търсене на наеми както на жилищни, така и на търговски имоти. Отбелязва се и увеличение на разходите за наем. Сделките с недвижими имоти през отчетния период са концентрирани в столичния регион и особено в центъра на град Тирана.
 
През следващите шест месеца (първата половина на 2024 г.) брокерите и строителните предприемачи очакват цените да се повишат и броят на имотите за продажба да се увеличи. Анкетираните са оптимисти за състоянието на пазара на недвижими имоти на територията, на която работят, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план (до две години). Оптимисти са и за бъдещето на този пазар в цялата страна.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase