Обезщетяването на собствениците на земи при принудително отчуждаване на земеделските имоти или части от тях за държавни и общински нужди са сериозен проблем, алармират от Българската асоцияция на собствениците на земеделски земи. Обезщетенията се движат между 39 и 78% от покупната цена на имота, като това не е пазарната цена към момента на плащането на обезщетението, т.е. момента, в които може да се закупи равностоен заместващ имот.

Текущият режим на „равностойно парично обезщетение“ е тромав и неефективен – референтните сделки за определяне на цените са за стар период, собственикът с отчужден имот трябва да представи редица документи, за които да плати, пътува и вложи време да изкара необходимите документи. Ако собственикът реши да обжалва, допълнително се добавят съдебни разноски, депозити за вещи лица, разходи за процесуално представителство, посочват от асоциацията.

БАСЗЗ счита, че е необходимо да се променят правилата за изчисляване и определяне размера на обезщетенията до нива, адекватни на реалните пазарни условия. Редно е при несъгласие с определеното обезщетение на собствениците на земеделска земя да бъде предоставена земя от Държавния или Общинския поземлен фонд. Необходимо е при принудително отчуждаване да се освободят собствениците от заплащане на административни разходи по прехвърляне, а държавата и общините да се снабдяват с необходимите документи служебно.

Как се определя каква рента ще получите от земята си

Друг проблем е собствеността и отдаването за ползване на земеделски земи, и по-конкретно – проблеми при прилагането на Кадастралната  карта и кадастралния регистър (КККР). Площта със селскостопанско значение в България е 52,3 млн. декара (което е 47% от територията на страната), а обработваемата земя е 34,9 млн. декара. При средна площ от 6,24 дка на земеделски имот, се получават над 9 млн. имота, като има устойчива тенденция за намаляване на средния размер на земеделския имот, което се дължи главно на делби между собственици.

istock
istock

По данни на асоциацията през последните 12 години средните цени на земеделската земя са с устойчив темп на поскъпване – от 287 лв./дка през 2010 г. до 1787 лв./дка през 2022 г., а средните стойности на рентата са нараснали от 49 лв./дка през 2018 г. на 72 лв./дка през 2022 г. 

Това се дължи основно на ниските им нива след възстановяването на земеделската земя в реални граници. Прогнозата на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи е, че пазарът ще остане стабилен, но цената на нивите ще зависи от развитието на конфликта в Украйна, възстановяването на веригите за доставки, реколтата, цената на енергийните ресурси, семената, торовете, препаратите и т.н. „Земеделските производители се убедиха в предимството да обработват собствена земя и се превърнаха в основни купувачи, затова все по-важна роля ще има вторичният пазар на земеделска земя. Ако има увеличение на цената на земята, очаквам да бъде не повече от 10%“, прогнозира председателят на асоциацията Стайко Стайков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg