Пазарът на недвижими имоти в София продължава да демонстрира стабилност и устойчив ръст, въпреки динамичната икономическа обстановка. Според последния анализ на Arco Real Estate за третото тримесечие на 2024 година, пазарът показва любопитни тенденции и нови възможности за инвеститорите и купувачите.
 
През третото тримесечие на 2024г. най-търсени продължават да бъдат двустайните и тристайните апартаменти. Първо място сред търсещите традиционно заемат двустайните жилища, а след тях се нареждат тристайните. По-слаб остава интересът към многостайните и едностайните апартаменти, ателиетата и мезонетите. Продължават да се търсят завършени и обзаведени имоти, готови за живеене.
 
Не се наблюдават сериозни промени спрямо предходното тримесечие на годината, освен че продължава да нараства търсенето на парцели и къщи. Към момента търсенето продължава да има превес над предлагането. Отчита се лек спад при търсенето на търговски площи.
 
Средните цени на жилищата задържат нивата си и съществени промени спрямо предходното тримесечие не се наблюдават, като за двустаен апартамент са между 1900 - 2200 евро/кв.м., а за тристаен между 1800 – 2100 евро/кв.м. Тези стойности могат да варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е. В центъра на столицата цените започват от 2200 евро/кв.м., като средната цена за района на идеален център е около 2500-3200 евро/кв.м., отново в зависимост от точното местонахождение на имота и неговите характеристики. През третото тримесечие на годината най-предпочитани от купувачите, както винаги, остават Южните райони на София и широкият център.
 
Предпочитани от клиентите са кварталите Лозенец, Витоша, Хладилника, Малинова долина, Манастирски ливади, Овча купел. Важни предимства за клиентите са: възможност за паркиране (ако към апартамента не е закупено паркомясто или гараж), близост до търговски вериги и учебни заведения, както и до удобни спирки на градския транспорт. През третото тримесечие на 2024г. не се наблюдават значителни промени и при предлаганите имоти.
 
Най-предлагани остават жилищата в строеж, поради строителството на нови сгради в района на столицата. Завършени и обзаведени имоти, готови за живеене, се срещат по-рядко и се продават бързо. Най-предлагани са двустайните жилища, следвани от тристайните. По-слабо е предлагането на едностайни и четиристайни апартаменти, но при тях се отчита лек ръст спрямо предходното тримесечие на годината. По данни на Arco Real Estate се наблюдава съвсем лек спад при предлагането на къщи в близост до София, но се отчита малък ръст при предлагането на мезонети.
 

istock
istock

Предлагането на офис и търговски площи си остава все така ограничено. Най-активно се задържа предлагането в районите Малинова долина, Кръстова вада, Витоша, поради продължаващото активно строене на нови сгради в тези райони. Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1400 евро/кв.м. до около 2200 евро/кв.м., в зависимост от това на какъв етап е завършен имотът, къде точно се намира и какви са характеристиките му.

По колко вървят къщите в София

Цените на жилищата в София продължават да растат с впечатляващите 7.2% на годишна база, като най-голям интерес се наблюдава към новото строителство в южните и западните части на града. Квартали като "Манастирски ливади" и "Витоша" затвърждават позициите си на най-желаните локации, благодарение на модерните си проекти и стратегическото местоположение, което съчетава удобството на градския живот с близостта до природата.
 
Още по-интересно е, че инвестиционният интерес към недвижимите имоти отбелязва нов връх през тримесечието. Сделките с инвестиционна цел вече представляват значителен процент от всички продажби в столицата, достигайки 25% от общия пазарен обем. Това показва, че за много инвеститори имотите продължават да бъдат сигурен начин за съхранение и увеличаване на капитала, особено в контекста на икономическата несигурност.
 

istock
istock

Освен това, анализът отбелязва и нарастващ интерес към крайните райони на София. Местности като "Бистрица" и "Панчарево" се превръщат в предпочитана дестинация за тези, които търсят спокойствие, повече пространство и природна среда, без да се отдалечават твърде много от столицата.
 
Прогнозите на Arco Real Estate сочат, че този стабилен растеж ще продължи, като новите проекти ще играят ключова роля в развитието на пазара. Особен акцент се поставя върху устойчивите и "зелени" решения в строителството, които ще стават все по-търсени както от купувачи, така и от инвеститори.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase