Въпросът за използването на криптовалути в строителни проекти предизвиква все повече внимание в световен мащаб. Докато в някои страни като САЩ и Португалия вече се наблюдават първите сделки с виртуални валути, българският пазар остава по-консервативен.

Това заяви в интервю за БГНЕС Диляна Христова, генерален мениджър на водеща строително-инвестиционна компания. Тя сподели своето виждане относно това дали и как криптовалутите могат да променят строителния сектор у нас.

Диляна Христова е инженер с дългогодишен опит в строителството и недвижимите имоти. Тя е завършила „Геотехника и геоинженеринг“, както и „Възобновяеми източници на енергия“. С над 20 години професионален стаж в сферата, Христова е била част от множество значими строителни проекти в страната.

България задържа второ място по ръст на цените на жилищата в ЕС

Пазарът на недвижими имоти в България е динамичен и инвестиционните възможности продължават да се разширяват. Как обаче стои въпросът с криптовалутите като възможен метод за финансиране на строителни проекти?

Нашият пазар все още е консервативен към сделки с криптовалути. Въпреки че светът започва да приема този метод на разплащане, тук все още основните валути са евро и лев. Основният фактор за приемането на криптовалутата като разплащателно средство е желанието на продавача. Купувачът може да иска да плати с биткойн, но ако продавачът не е склонен, сделката няма да се осъществи.

istock
istock

Има ли примери за осъществени сделки с криптовалути в строителството в България?

Все още няма официални сделки с криптовалути в нашия сектор. В Европа първата такава сделка се случи едва през 2022 г. в Португалия, което показва, че и там процесът е бавен. В България дори единични случаи са рядкост, а регулациите и контрола върху такива сделки са допълнителни предизвикателства.

Къде е най-изгодно да се инвестира в имот

Какво може да се очаква за бъдещето на криптовалутите в строителството и недвижимите имоти?

Очаквам да измине време, преди криптовалутата да стане обичаен метод на разплащане. В момента регулациите срещу изпиране на пари и нестабилността на стойността на криптовалутите затрудняват приемането им. В България едва 6% от населението притежава криптовалути и дори по-малка част от тях биха използвали тези активи за покупка на недвижими имоти. За да има промяна, трябва да се увеличи доверието в криптовалутите чрез регулации и да се въведат по-ясни механизми за тяхното осчетоводяване.

Кой е най-достъпният град в България за закупуване на имот

Какви рискове носят сделките с криптовалути и какви са евентуалните предимства за строителите и инвеститорите?

В момента основният проблем е нестабилността на криптовалутите. Регулаторни изисквания, като Законът за мерките срещу изпиране на пари, също са значителна пречка. Липсва и инфраструктура за осчетоводяване на тези сделки, а банките не признават криптовалутите при финансиране. В момента не виждам съществени предимства за строителите и инвеститорите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase