Какво трябва да бъде инвестиционното поведение по време на инфлация и как да действаме, ако имаме желание да инвестираме, но правейки го в една несигурна икономическа ситуация? Какви са рисковете от подобен ход и за какво следва да бъдем бдителни?

Диляна Христова е генерален мениджър на строително-инвестиционната компания NovaCity Group, действаща от вече над 12 години на родния пазар. Завършила е специалност “Геотехника и геоинженеринг”, като притежава и магистърска степен по “Геотехника и Възобновяеми източници на енергия”. Разполага с над 20-годишен опит в областта на строителството и недвижимите имоти, имайки участие в изграждането на множество големи обекти.

Черноморието като инвестиционен рай: Какво търсят купувачите

Диляна Христова разкрива, че след времената на COVID-19 и последвалия скок на цените на строителните материали и инфлацията, пазарът е стабилизиран, а самите инвеститори вече се чувстват по-сигурни в себе си. Наличието на риск все пак остава, защото “напълно безрискови проекти няма”.

“След COVID се случиха много неща. Цените на материалите бяха непредвидими, имаше инфлация във всички сектори. Инвеститорите бяха доста по-предпазливи, но вече се чувстват по-сигурни в себе си, а пазарът проявява признаци на стабилност. Говоря от името на колегите си в други клонове в различни държави, които вече пристъпват по-смело към реализиране на инвестиционните си намерения. Имаше момент на “задържане” във всички държави, имаше и момент на изчакване, за да се види как ще се развие ситуацията. В момента с по-голяма доза увереност се пристъпва към реализация на проектите. Винаги има някакъв риск, дори в мирни и спокойни времена, който се носи от инвеститорите. Така, че напълно безрискови проекти и времена няма, но може да се каже, че в момента инвеститорите се чувстват по-спокойни.”

istock
istock

Трябва ли инвеститорът да се влияе от инфлацията и икономическата обстановка и какви качества са нужни, за да продължи той да изпълнява успешно своите инвестиционни решения? Според Диляна Христова, нужно е търпение, но и финансова стабилност.

“Нужно е търпение и финансова стабилност”, споделя тя, добавяйки:

“Това са две от важните неща. Нужно е проектите да се подбират по-внимателно, особено когато се стартират в трудни времена. Нужно е да се търси по-премерен риск и да има очаквано подсигурена група от купувачи. Обикновено това е въпрос на локация.”

Дори и по време на големи кризи, българите със заделени средства, които желаят да инвестират в недвижими имоти, успяват да го направят, посочва Диляна Христова. Пример за това е и световната финансова криза от 2008 година, когато макар и да има спад на продажбите, реално те не са спирали.

Ще скочат ли още цените на имотите у нас

“Българите, които имат заделени средства и желание да инвестират в жилища, винаги успяват да го направят.”

Тя споделя, че обикновено в трудни времена жилища се купуват от хора, които са принудени да го направят, или от такива, които го правят с цел инвестиция. Намаляват обаче сделките от страна на хора, които искат да заменят настоящото си жилище с ново или по-голямо такова. “Това е така, защото те не са притиснати от обстоятелствата - имат къде да живеят и нямат необходимост точно в момента да влизат в сделка, т.е. - изчакват малко по-стабилни времена.”

istock
istock

Но каква е ситуацията в чужбина и какъв е опитът, който споделят чуждестранните партньори? Диляна Христова споделя, че забелязва силно сходство в ситуацията, що се отнася до държавите от Централна и Източна Европа.

“Забелязала съм, че по отношение на икономическа обстановка, що се отнася до динамика на пазара на жилища и строителни материали, страните от Централна и Източна Европа се движат ръка за ръка. Каквито са нещата тук, такава е и ситуацията в останалите ни клонове, които са в тази част на Европа.”

Тя добавя, че към момента намира румънския пазар за най-близък до българския като поведение от страна на купувачи и инвеститори.

Собствениците на имоти нямат реална представа за цените

“Що се отнася до индивидуалните решения на клиента - предпочитания, традиции и манталитет, може би сме най-близки до Румъния. От клоновете, които имаме в други държави – Полша, Чехия и Румъния, Румъния е най-близо до нас. Но като динамика на пазара, като притеснение от страна на инвеститорите по време на инфлация и съпътстващи военни конфликти, положението е идентично за всички държави.”

Диляна Христова не се наема със съвети, които да отправи към инвестиращите компании в сферата на недвижимите имоти. Споделя, че поведението им следва да зависи от множество различни фактори.

istock
istock

 “Какво трябва да бъде поведението много зависи от конкретния инвеститор и от конкретния проект - от локацията и таргет-групата на потенциалните купувачи. Проект в малък град е едно. Проект в София в краен квартал - друго. Проект в София на луксозна локация - трето. Поведението следва да бъде гъвкаво и различно в зависимост от проекта и какви са потенциалните купувачи. С различен и индивидуален подход при ценообразуването на крайния продукт, с предлагане на екстри с цел привличане на повече купувачи. Зависи и от локацията, зависи какво търсят потенциалните клиенти.”

Защо сме на първо място в ЕС по поскъпване на имотите

Говорейки за поведението на нейната компания, Диляна Христова признава, че поведението ѝ след старта на войната в Украйна и нарастващата инфлация е било предпазливо.

“С появата на галопиращата инфлация и скока на цените на строителните материали, вследствие на войната в Украйна, поведението ни бе изначално предпазливо, което е типично за чуждите инвеститори. ”

Тя добавя: “Инвеститорите, когато са финансово по-стабилни, могат да си позволят да изчакат и да преценят какви са икономическите тенденции в бранша, и ако е нужно - да отложат реализацията на проектите си, ако все още не са започнати. Защото, ако един проект е стартиран, той трябва да се довърши, без значение дали е в период на криза или на процъфтяващ пазар. Това е важно и по отношение на клиентите, и по отношение на доброто име на инвеститора, и по отношение на санкциите. Няма как - проектът започнат ли е, трябва да се довърши, независимо дали е период на криза или не”.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase