Само 7 на сто от българите се чувстват несигурни по отношение на жилището или земята. 83 на сто се чувстват сигурни, което се дължи най-вече на факта, че 73 на сто от българите имат документ за собственост върху земята или жилището. Това показват данни от доклада на Prindex за 2024 г. Според българите най-важните причини за несигурността са, че наемодателят може да ги изгони, разногласия със семейството и роднините и най-вече липса на пари да си платят наема.
 
За сравнение в Гърция например несигурност относно жилището си са обявили 35% от жителите, като всеки пети се опасява, че няма да има пари за наема, а 14 на сто хазяинът да не им прекрати договора. В Унгария несигурност относно жилището са обявили 12 на сто, в Турция –37 на сто, във Великобритания – 14%, а в Сърбия – 11 на сто.
 
Последната глобална оценка на сигурността на собствеността върху земята и жилищата разкрива тревожни тенденции. Според доклада на Prindex за 2024 г. приблизително 1,1 милиарда възрастни по света — 23% от световното население — се чувстват несигурни относно правата си върху собственост или земя, като броят им се е увеличил значително през последните четири години. Този нов доклад, базиран на данни от 108 държави и обхващащ 87% от възрастното население на света, подчертава обезпокоителната възходяща тенденция в несигурността, като ситуацията се влошава за милиони, особено в Източна Азия, Тихия океан и Северна Америка.
 
Докладът представлява първото цялостно глобално проучване, проследяващо несигурността на владението във времето, като предлага дълбоко потапяне в причините за тези възприятия и техните последици за глобалната политика. Въпреки международните цели, очертани от ООН за устойчиво развитие, констатациите показват, че светът се отдалечава все повече от осигуряването на равни права на земя и жилище за всички до 2030 г.
 
Основни констатации:
 
 23% от възрастните в световен мащаб съобщават, че се чувстват несигурни относно правата си на собственост, увеличение от 19% през 2020 г. Това бележи увеличение от 239 милиона възрастни през последните четири години.

 Финансовата несигурност е основен двигател, особено в страните с по-висок среден и висок доход, където 9% от респондентите посочват финансови проблеми като неплатен наем или ипотека като основна грижа.

 Регионът на Източна Азия и Тихия океан отбеляза най-рязък ръст, като допълнителни 176 милиона души съобщават за несигурност, предимно в Китай.
 За разлика от това, подобрения се наблюдават в Буркина Фасо, Кувейт и Тунис, където несигурността на владението спадна съответно с 23, 20 и 14 процентни пункта.
 

istock
istock

Анкетираните на възраст 55 и повече години са много по-малко склонни да се чувстват несигурни (19%), отколкото по-младите. Около една четвърт (26%) от анкетираните на 24 години и по-млади се чувстват несигурни. Най-голямата разлика във възприятията по отношение на възрастта е регистрирана в страните с високи доходи, което вероятно отразява факта, че сред по-младите преобладава животът на квартира и кризата с достъпността на жилищата. Несигурността на по-младите хора засилва посланието, че страните с високи доходи не са имунизирани от проблемите, особено по финансови причини.
 
Малкълм Чайлдрес, водещ автор на доклада, отбелязва: „Тези констатации са сигнал за събуждане за политиците в световен мащаб. Сигурността на владението не е проблем само за страните с ниски доходи – финансовата нестабилност, заплахите за изгонване и конфликтите намаляват правата на собственост сигурен за милиони, включително в най-развитите нации”.
 
Нарастващи заплахи: Финансов натиск и конфликт
 
Докладът подчертава нарастващото влияние на финансовия натиск, като нарастващите разходи за наеми и ипотеки, като основен фактор за несигурността, особено в региони като Северна Америка и Европа. Общо 38 държави идентифицираха финансовата несигурност като водеща причина за нестабилност на владението, рязко увеличение от 24 държави през 2020 г.
 
Докладът също така подчертава разселването, свързано с конфликт, като важен проблем в региони като Украйна, където несигурността на владението се е повишила с 23 процентни пункта. Държави със стабилни системи за управление на земята, като Украйна, работят за смекчаване на тези въздействия чрез проследяване на разселването и планиране на реконструкция на имоти.

На пето място сме сред страните в ЕС с най-малки жилищни затруднения

Препоръки за политиката:
 
Докладът призовава за специфични за всяка държава интервенции за справяне с различните причини за несигурността на владението. Те включват:
 
 Мрежи за финансова сигурност и политики за социална защита в подкрепа на наемателите и ипотечните кредитори, изправени пред финансови предизвикателства.
 
Разширяване на програми за достъпни жилища, включително социални жилища и тръстове за обществена земя.
 
Повишени усилия за преодоляване на различията между половете, тъй като жените в световен мащаб остават по-малко склонни да имат сигурни права на собственост в сравнение с мъжете (40% срещу 48%).

 Укрепване на системите за управление на земята в засегнатите от конфликти региони за защита на правата на собственост и улесняване на възстановяването след конфликт.
 

istock
istock

Призив за глобални действия
 
Тъй като светът наближава крайния срок за 2030 г. за целите за устойчиво развитие, този доклад сигнализира за спешна необходимост от глобални и национални институции да пренастроят своите стратегии. Данните показват, че известно ниво на несигурност може да е неизбежно, но целенасочените политики могат да сведат до минимум рисковете и да разширят достъпа до сигурно владение.
 
„Свидетели сме както на познати, така и на нови заплахи за сигурността на собствеността“, добавя Чайлдрес. „Решаването на тези предизвикателства изисква както изпитани решения, така и новаторски подходи, които се справят с финансовия натиск, неравенствата между половете и конфликтите, които подхранват тези нарастващи несигурности.“
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase