Цените на къщите и апартаментите в Германия са се стабилизирали през второто тримесечие след сериозен спад през предходните месеци, сочат правителствени данни, цитирани от ДПА.

Макар и през периода цените да са спаднали с 2,6 на сто на годишна база, те са се повишили с 1,3 на сто спрямо първото тримесечие.

Това е първото увеличение на тримесечна база от втората четвърт на 2022 г., посочва Федералната статистическа служба.

Пенсионерите в Германия ощетени

Спрямо първото тримесечие на настоящата година цените са спаднали само в рядко населените селски региони.

В регионите на седемте най-големи германски градове - Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт и Дюселдорф, цените на апартаментите растат с 1,6 на сто, а на едно- и двуфамилните къщи - с 2,3 на сто спрямо предходното тримесечие. На годишна база обаче те спадат съответно с 1,5 и 4 на сто.


По данни на Федералната статистическа служба през 2023 г. апартаментите и същите са били средно с 8,5 на сто по-евтини, отколкото през 2022 г.

Цените на имотите в Германия отново се повишават

Според Института за световна икономика (IfW) в Кил това е най-голямото намаление на цените на имотите в Германия от около 60 години.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase