Цените на имотите в Германия отново се покачват, разкриват заключенията от най-новото проучване на Института за световна икономика в Кил (IfW), предаде ДПА.

Цените на обитавани от собственици апартаменти, еднофамилни къщи и сгради с повече от един апартамент в Германия са се повишили през второто тримесечие на 2024 г., след като записаха спадове през първото тримесечие.

Докога ще продължи поскъпването на имотите

"Обръщането на тенденцията на пазара на имоти започна", коментира данните Йонас Ждражалек, изследовател в Института за световна икономика в Кил.

Според него несигурността сред потенциалните купувачи очевидно намалява, а перспективата за понижаване на лихвените проценти стабилизира пазара.

Спада при новото строителство също намалява предлагането и води до покачване на цените, обяснява Ждражалек. Спрямо първите три месеца на годината цените на жилищата, обитавани от собственици, са се повишили с 2,4 на сто през тримесечието от април до юни, като еднофамилните жилища са поскъпнали с 2 на сто, а многобройните жилища - с 4,4 на сто.

Данните се основават на индекса на цените на имотите Greix, който включва оценки за 19 града и окръг Райн-Ерфт, близо до Кьолн.

Спрямо индекса Greix цените на имотите в Германия са спаднали с около 14 на сто в рамките на последните две години, но според експертите на Института за световна икономика в Кил периодът на понижаване на цените на германските имоти вече е приключил.

Кои професии са най-добре платени в Германия

"Данните на Greix показват, че секторът на имотите отново набира скорост и че пазарът е решил посоката си след нестабилни месеци", каза още Ждражалек.

Данните показват още, че през второто тримесечие са закупени и продадени повече имоти спрямо предходната година. Трансакциите са били с около 10 на сто повече на годишна база.

Въпреки това активността на германския имотен сектор остава доста ниска, според Института за световна икономика в Кил.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase