Цените на британските жилища нарастват за първи път от две години през септември, като очакванията за бъдещо съкращаване на лихвите активизират жилищния пазар. Това се посочва в данните на Кралската институция на дипломираните геодезисти (RICS), публикувани днес и цитирани от ДПА.

Балансът на цените на жилищата се повишава до 16 на сто през септември след стабилен резултат през август. Балансът на цените на жилищата измерва процента на геодезисти, участвали в проучването, които отчитат увеличение на цените на жилищата. Ниво над 0 процента показва, че повече анкетирани съобщават за покачване на цените. Показателят е на положителна територия за първи път от октомври 2022 г., сочат данните на британския институт.

Колко заплати са необходими за закупуване на жилище у нас

Според проучването търсенето, продажбите и новите оферти са се завърнали към растеж през септември. Търсенето от купувачи е нараснало с 14 на сто  за трети пореден път. 

Нетният баланс от 23 на сто свидетелства, че пазарът на недвижимите имоти продължава да нараства, а дългосрочните 12-месечни настроения за растеж са се повишили още по-осезаемо - с 45 на сто. 

istock
istock

Анкетираните посочиха потенциалното повишаване на данъка върху капиталовите печалби като стимул за собствениците на жилища да обявят своите имоти за продажба. 

"Банк ъв Ингланд" (Bank of England) запази референтната си лихва на равнище от 5 на сто през септември, след като я понижи с четвърт пункт на августовското си заседание. Очакванията са тя да понижи основната лихва с още 25 базисни пункта на следващото си заседание през ноември. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase