Ден, след като отбелязахме Деня на София, нека поговорим за столицата в цифри. Каква част от икономиката на страната осигурява градът, кой сектор печели най-много, каква е безработицата и какви заплатите, но и какво образование имат жителите ѝ, които ги получават, информира NOVA.

По последни данни брутният вътрешен продукт, който София генерира, е  близо 69 млрд. лв. или иначе казано 41% от обема на икономиката на страната. Според анализ на Института за пазарна икономика през последните две десетилетия столичната икономика бележи непрекъснат ръст, с малки изключения като например първата година на пандемията от коронавирус. Градът обаче бързо се възстановява от наложените тогава ограничения.

Намаляват високите заплати у нас

Следвайки тази тенденция, очакванията за 2023 г. са брутния вътрешен продукт да достигне 75 милиарда лева. Разбира се фактът, че 1/5 от населението на страната живее в столицата, допринася за това местната икономика да е ориентирана към услуги и дейности с висока добавена стойност и да превръща София в безспорен икономически лидер в страната. Казано с други думи, икономиката ѝ генерира 5 пъти повече от тази на втората в класацията област – Пловдив и 70 пъти повече от областта, която генерира най-малък дял от брутния вътрешен продукт на страната – Видин.
 

Секторите почти изцяло превзели софийската икономика са два. Този на услугите, който владее 84% от нея и индустрията с дял от 15%. Икономиката на София традиционно е ориентирана към услугите и носи над половината от добавената стойност на услугите в цяла България. Индустрията пък носи близо една четвърт от добавената стойност на сектора в страната.

istock
istock

Анализът на Института за пазарна икономика показва още, че това благоприятства и индустрията в близките на столицата области, като например София-област, която бележи икономически растеж от 26% на годишна база. За силната индустрия в периферията на града можем да съдим и по множество предприятия и логистични бази разположени извън границите му, както и по всекидневните пътувания на работници от съседни населени места към столицата.

А кои са петте най-печеливши дейности в тези два сектора?

Търговията и информационните и комуникационни
технологии оказва се бележат сериозен годишен ръст и формират половината от добавената стойност на столичните предприятия с почти равни части. Ако говорим за територията на цялата страна обаче, информационните и комуникационни технологии с произход София, държат 88% от добавената стойност на всички такива предприятия в България.

Средната заплата във Варненско е втора по размер в страната

Третото място е за професионалните дейности и научни изследвания. Техният процент за страната отново е доста висок – над 70, въпреки че за София е под 10. Следват преработващата промишленост и транспорта, при който също има значителен растеж. Макар и той да е с под 10% участие в добавената стойност на софийските транспортни компании, достига 50% от добавената стойност на всички предприятия от този тип у нас. Нисък е процента обаче на столичната преработваща промишленост като дял общо за страната – едва 17%.

Преките чуждестранни инвестиции регистрирани през последната изследвана година – 2022, са в размер на близо 15 милиарда евро. Над половината от всички близо 30 милиарда инвестирани у нас. Инвестира се най-много в търговия, транспорт и туризъм – 1/3 от парите отива там. Следват информационните и комуникационни технологии. Операциите с недвижими имоти и индустрията са със сходен размер на инвестиции, а аутсорсинга затваря топ 5 на най-примамливите за чужди инвеститори дейности.

Към настоящия момент, жителите на столицата са близо милион и 300 хиляди души. Въпреки, че традиционно те се увеличават, при последното преброяване беше отчетен лек спад. Както и в останалата част от страната, естественият прираст е отрицателен. Притокът на население от провинцията пък е в по-малки мащаби в сравнение с предишни периоди, поради все по-добре развиващата се икономика извън столицата. Въпреки това, демографските проблеми характерни за България не са осезаеми в София, където все пак дялът на населението в трудоспособна възраст (15-64 години) е висок – 66%. Значително увеличение има при децата. Тези до 9-годишна възраст, вече представляват 10% от столичното население.

Разбивката по степени на образование пък показва, че и най-големият дял висшисти в страната също се намира София – близо 44%, или над половин милион души. 40% са хората със средно образование и 16 тези с основно, начално или по-ниско.

Заплатите в Бургаско са се увеличили с 20%

Безработицата е най-ниската в страната – коефициентът е межди 3 и 4 пъти по-нисък от средния. В момента – 1,6% от трудоспособното население в града. Засяга предимно хора с висше, средно и професионално образование, а броя на безработните с основно или начално е незначителен. Друга характеристика на безработните в София е, че относително бързо успяват да намерят работа.

Коефициентът на заетост на населението между 15 и 64 години пък е най-високият в България. При средни стойности от 70% за страната, в София той е почти 78%. Най-малко работещи има в Красна поляна и Кремиковци, а най-много са заетите в Изгрев и Лозенец. Разпределението на наетите лица по сектори, следва структурата на икономиката. Най-много са те в търговията, ИТ сектора и аутсорсинга. Най-много свободни работни места пък, има в районите Искър и Оборище.

През последното десетилетие средната месечна заплата в столицата се е утроила и вече е достигнала почти 2800 лева. Ако я сравним със съседните ни столици, то тя е със 160 евро по-висока от средната заплата в Букурещ, с 400 евро по-висока от заплатата в Белград и повече от двойно по-висока от тази в Скопие.

Най-високи заплатите получават заетите в сферата на информационните и комуникационни технологии – близо 4700 лева. А най-ниски, заетите в хотелиерството и ресторантьорството – малко над 1200 лева. Разликата в заплащането е цели четири пъти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase