Петролът поскъпна, а еврото се срина, отчитат международните борси. Цените на петрола се покачиха леко в днешната азиатска търговия на фона на предвиждането на инвеститорите, че търсенето на горива ще се увеличи през лятото, когато много хора пътуват, предаде Ройтерс.
 
Поскъпването на черното злато обаче е ограничено на фона на настроенията на пазарите, че Управлението за федерален резерв на САЩ ще понижи основните си лихви по-късно от очакваното, отбелязва агенцията.
 
Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 21 цента или 0,26 на сто до 79,83 долара за барел към 8:15 ч. българско време.
 
Договорите за американския лек суров петрол с доставка през юли се покачиха с 17 цента или 0,23 на сто до 75,7 долара за барел.

Очакват ли ни през лятото още по-високи цени на горивата

Официалните данни на администрацията във Вашингтон, огласени в петък, 7 юни, очертаха по-стабилен от очакваното пазар на труда в САЩ. На този фон инвеститорите са по-песимистично настроени, че Управлението за федерален резерв на САЩ ще понижи скоро основните си лихви, което ограничава поскъпването на петрола, посочва Ройтерс. 

istock
istock

В същото време еврото поевтиня до едномесечно дъно по време на азиатската търговия днес, предаде Ройтерс.
 
Това стана, след като френският президент Еманюел Макрон свика предсрочни парламентарни избори след тежката загуба на неговата либерална партия от крайната десница на изборите в страната за Европейски парламент.
 
Политическата несигурност се отрази негативно на общата европейска валута, чийто курс се понижи с 0,25 процента до равнище от 1.07735 долара за 1 евро.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase