Компаниите губят над 5 на сто от приходите си всяка година поради измами, според данните от международно проучване на Асоциацията на сертифицираните експерти по измами (ACFE), представено от Кристала Казара, вицепрезидент и директор по обученията на офиса на организацията в Кипър, която участва в конференцията DIGI PAY. Събитието се провежда днес в столичния Интер Експо Център. 

В проучването се разглеждат 1921 реални случая на длъжности измами от 138 страни. България участва в изследването със седем случая

Казара изтъкна, че загубите на компаниите от измами годишно възлизат на над 3,1 млрд долара. Тя добави, че случаите на измами се делят на три - присвояване, корупция и злоупотреби с финансови отчети. Присвояването е най-общата категория, като такива са 89 на сто от случаите в проучването на Асоциацията на сертифицираните експерти по измами, обясни Казара. 

Какви са условията за правене на бизнес у нас

По думите й по време на пандемията от коронавирус се наблюдава сериозно увеличение на загубите от измами с 24 на сто, като най-голям скок бележат случаите на корупция - 33 на сто, а на второ място се нареждат измамите с финансови отчети. Според нея това се дължи на компрометиране на системите за вътрешен контрол на фирмите. 

istock
istock

Казара изтъкна, че конкретно за Източна Европа най-сериозните проблеми се дължат на корупцията, като това се отнася до 71 на сто от случаите в изследването на Асоциацията на сертифицираните експерти по измами. 

Проучването сочи още, че над половината от измамите се дължат на служители на компаниите. Казара акцентира върху това, че ако служителите са обучени как да действат при измами, това би предотвратило голяма част от случаите. 

ЕБВР понижи прогнозата си за икономическия растеж на България

Според председателя на Българската финтех асоциация Валери Вълчев, който също участва в конференцията, предстоящите предизвикателства, които бизнесът ще срещне, са свързани с новите мерки против изпирането на пари. 

Той отбеляза, че финтех секторът е много динамично развиващ се, като към момента участниците в него са над 170 компании, в които са заети 12 000 души.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase