Кредитната агенция Moody’s установи колко са фирмите с руско участие в страните от ЕС, като се оказва, че България е на второ място в тази класация.

От юли 2024 г. кредитните и финансови институции на ЕС имат задължението да спазват новите изисквания за отчитане на транзакции, притежавани от Русия, както е посочено от Европейската комисия. Тези изисквания, част от член 5r от Регламент (ЕС) № 833/2014 на Съвета, налагат на институциите да докладват за всички „средства“, прехвърлени от субект на ЕС към всяка държава извън ЕС, когато транзакциите надхвърлят 100 000 евро и произхождат от Субект, собственост на Русия.
 
Средствата включват финансови активи като пари в брой, чекове, парични искове, чернови, парични нареждания и други платежни инструменти, депозити във финансови институции или други субекти, салда по сметки и дългове. През 2022 г. бяха издадени и специфични насоки, свързани със забраната за приемане на депозити от руски граждани или физически лица, пребиваващи в Русия, които надхвърлят 100 000 евро.
 
Въвеждането на това последно изискване за докладване следва тази забрана и 12-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, свързани с войната с Украйна. Регламентът има за цел да гарантира по-добра оценка на потенциалните нарушения на свързаните с Русия санкции и да очертае източниците на приходи на Русия. Държавите-членки на ЕС имат за задача да оценят информацията, докладвана от задължените субекти, за да открият потенциални нарушения или заобикаляне на санкциите. Европейската комисия ще направи преглед на функционирането на новите мерки през декември 2024 г.
 
Ключово предизвикателство за кредитните и финансови институции е проследяването на потока от непреки финансови трансфери и определянето на степента на руска собственост във връзка с транзакциите на компанията. Често институциите имат надзор върху преките трансфери, но идентифицирането на косвени трансфери и нивото на руска собственост в миналото е било трудно.
Решение на Moody’s за идентифициране на субекти в руския Nexus
 

istock
istock

Използвайки персонализиран набор от данни с подбрани данни за юридически лица, създадени да отговарят на изискванията на ЕС за регулаторни отчети, към юли 2024 г. Moody’s идентифицира 46 000 юридически лица с отговарящ на изискванията руски Nexus. Това означава, че можем да идентифицираме и извлечем информация за конкретните компании, които биха задействали изискването за отчитане, свързано с преки, непреки и съвкупни нива на руска собственост.
 
Също агенцията идентифицирахме първите 5 страни, в които са установени компании в Европа, които имат 40% руска собственост и това са:
 
 Чехия: 12 480
 България: 9 581
 Германия: 4 296
 Латвия: 3338
 Италия: 2 539

 
Банките, кредитните институции и други задължени субекти в тези държави трябва да обърнат особено внимание на своята експозиция и да докладват съответно. Обаче квалифицирани юридически лица, притежавани от Русия, съществуват по целия континент и институциите във всяка страна трябва да подават своите доклади до съответния национален компетентен орган (NCA), посочват от Moody’s.
Прагът от 100 000 евро включва прехвърляне на активи и както еднократни, така и кумулативни транзакции в рамките на семестър (период от шест месеца), без минимален праг за всяка транзакция с принос.

Притискат "Уникредит" да ограничи руския си бизнес

Дефиницията на ЕС за руска собственост се прилага за субекти, които са повече от 40% собственост - пряко, непряко или чрез общ дял от собствеността - на руско физическо или юридическо лице, включително лица с двойно гражданство.
 
Първият отчетен период приключи на 30 юни 2024 г., като банките и другите институции трябваше да изпълнят изискванията до 15 юли. Този график за отчитане сега продължава на полугодишна/6-месечна база – 15 юли 2024 г.; 15 януари 2025 г.; и така нататък.
 

istock
istock

Moody’s може да предостави данни за юридическите лица, данни за действителните собственици и подробности за корпоративните структури. Това създава прозрачност за институциите относно пряката руска собственост, непряката собственост – например чрез кръгова собственост – и кумулативната собственост.
 
Можем също така да предоставим цялостен скрининг на санкции за тези, които са санкционирани директно или санкционирани чрез удължаване, допълват от агенцията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase