Цените на петрола се движат леко нагоре в днешната азиатска търговия и са напът да приключат втора поредна седмица с повишение, стимулирани от намаляването на лихвите от страна на Управлението за федерален резерв на САЩ и спада на глобалните запаси от суров петрол, предаде Ройтерс.
 
Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 19 цента или 0,3 на сто до 73,69 долара за барел.
 
Американският лек суров петрол (WTI) с доставка поскъпна с 6 цента или 0,1 на сто до 72,01 долара за барел.

Продават по-евтин бензин и дизел

За седмицата Брентът поскъпва с 4,3 на сто, а американският лек - с 4,8 на сто. И двата сорта се възстановяват постепенно, след като на 10 септември достигнаха тригодишно дъно.
 
Петролните запаси на САЩ миналата седмица спаднаха до едногодишно дъно, сочат правителствени данни.
 

Kои са страните с най-скъп и най-евтин бензин в Европа
Dariknews.bg 

Дефицитът от около 400 000 барела дневно ще поддържа цените на сорта Брент между 70 и 75 долара през следващото тримесечие, според анализатори на "Ситибанк" (Citibank). Те обаче не изключват догодина цените да спаднат.
 
За поддържането им засега помага продължаващото и разширяващото се напрежение в Близкия изток след взривовете на пейджъри и уокитокита на "Хизбула" в Ливан.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase