Парламентът прие правилата, по които ще заменяме левовете с евро. Въпреки че страната ни все още не е изпълнила критериите за членство в Еврозоната, вече е ясно как ще протече замяната на лева с евро.

Темата коментират председателят на сдружение “Институт на дипломираните финансови консултанти" Преслав Китипов и финансовият консултант Деян Василев пред NOVA NEWS.

Ще покрие ли страната ни изискването за по-ниска инфлация за прием в еврозоната

„По отношение на нас като потребители, законът е много важен, тъй като регламентира как ние ще се ориентираме в обстановката на приемане на еврото, като изписването на цените и колко време ще можем да обменяме левовете към евро”, каза Китипов.

„Очаква се до края на тази година инфлацията в България да се нормализира. Въпреки невъзможността да се сформира редовно правителство, България се готви технически за превалутирането от много години”, смята Василев.

istock
istok

„За мен най-интересно е, че въпреки политическата обстановка, икономиката си върви. За такава техническа стъпка институциите могат да си работят нормално”, добави той.

Още по темата гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase