Гуверньорът на БНБ, Димитър Радев, коментира в интервю за БТА понижението в прогнозата на МВФ за икономическия растеж на България до 2,3% за 2024 г.

Според него тази прогноза е близка до оценките на БНБ, като при настоящите предизвикателства растеж над 2% може да се смята за положителен резултат.

БНБ се стреми да насърчава икономическата активност чрез кредити за домакинствата и бизнеса, калибрирайки своите мерки така, че да подкрепи кредитния пазар без стагнация. Това е важно на фона на целта на страната за присъединяване към еврозоната, по която, според Радев, България продължава да получава силна подкрепа от европейските банки, тъй като вече е член на Европейския банков съюз.

По отношение на инфлацията, която все още представлява единственото предизвикателство за покриване на критериите за еврото, Радев подчертава нуждата от строга макроикономическа политика. Това изисква бързо дисциплиниране на бюджета и съгласуване на монетарните и фискалните условия в страната, за да не се изпусне възможността за членство в еврозоната.

БНБ предупреди за повишаване на риска

Отлагането на въвеждането на еврото носи рискове за икономиката, включително възможността за понижаване на кредитния рейтинг на България. Според Радев, високите бюджетни дефицити биха могли да доведат до по-високи разходи, които в крайна сметка ще бъдат платени от бизнеса и домакинствата.

istock
istock

Новите изисквания на БНБ за ипотечни кредити, които влязоха в сила този октомври, имат за цел не да затруднят кредитния пазар, а да осигурят стабилна регулаторна рамка, необходима за управление на рисковете в банковия сектор. С тези мерки БНБ вече използва пълния набор от макропруденциални инструменти, с които разполага, коментира Радев.

Какви такси ни вземат при плащане и теглене на пари в Европа

По време на годишните срещи на МВФ и Световната банка Радев наблюдава както положителни, така и отрицателни тенденции на глобално ниво. От една страна, инфлацията намалява, но от друга, липсата на фискална дисциплина води до нарастващ дълг, проблем, който има своето отражение и в България.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase