Според най-новите данни на Евростат, България остава с най-нисък дял на държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) в Европейския съюз, отчитайки 22,1% в края на второто тримесечие на 2024 година.

Това е значително под средното ниво за ЕС, което е 81,5%, и за страните от еврозоната, където дългът е 88,1%. Въпреки че България поддържа положителна позиция, общият дълг на страните от ЕС нараства леко спрямо предходното тримесечие.

Какво се случва с дълга на България

На годишна база, съотношението държавен дълг към БВП в България остава стабилно, докато на равнище Европейски съюз е отбелязано леко намаление спрямо 2023 г. В същото време, страните с най-висок дълг продължават да бъдат Гърция (163,6%), Италия (137%) и Франция (112,2%).

istock
istock

През периода от април до юни 2024 г. 13 държави от ЕС са регистрирали увеличение на дълга спрямо БВП, като Финландия, Естония и Латвия са с най-значителни повишения. От друга страна, Кипър, Гърция и Португалия отчитат най-голямо понижение на дълговите си съотношения.

Брутният външен дълг се увеличава

България демонстрира стабилност и устойчивост в контекста на дълга, поддържайки най-нисък процент в ЕС, докато много от другите страни се борят с увеличаващите се дългове.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase