Повишението се дължи на по-голямото количество внесени домати (с 8,8 хил. тона или 21%), краставици и корнишони (с 4,6 хил. тона или 29,8%), пиперки (с 2,8 хил. тона или 25%) и тикви (с 1,3 хил. тона или 25,7%). Увеличение е налице и при импорта на лук, чесън, патладжани, гъби, зеле и марули – в рамките на 1,8% – 36,3%. От друга страна, вносът на картофи отбелязва спад от 21,6% (6,2 хил. тона), а доставените количества моркови и репи са с 14,3% (1,3 хил. тона) по-малко.
При пресните плодове водещ остава вносът на цитрусови плодове и банани – общо 95,6 хил. тона (66,2% от целия внос на пресни плодове за периода), с 4,7% повече на годишна база. Близо 15% заемат доставките на ябълки, за които е регистрирано намаление с 12,9%, до 21,1 хил. тона.
Импортът на черупкови плодове, пъпеши, грозде, ягоди и праскови нараства в границите от 15,2% до 63% спрямо аналогичния период на 2020 г., а този на кайсии и череши – намалява, съответно с 15,5% и 38,6%.
Предварителните данни за първите пет месеца на 2021 г. сочат увеличение на износа на пресни зеленчуци със 70,6% на годишна база, до 30,8 хил. тона. Същевременно, при експорта на пресни плодове се наблюдава леко намаление – с 1,6%, до 19,1 хил. тона.
istock
Засаждаме все по-малко зеленчуци у нас
Увеличение се отчита и при износа на картофи, зеле, патладжани и тикви – с между 2,1% и 60%. Прави впечатление многократното нарастване на експорта на гъби, бобови зеленчуци (основно грах), марули и праз, макар като цяло той да остава сравнително малък.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
3