„Поскъпването на маслото е изключително логично и икономически обосновано. Дължи се основно на това, че самият продукт през предходните 3-4 години поевтиняваше. Но в един момент маржът от производството на масло, от преработката на мляко към масло – стана нерентабилна за производителите. Наложи се те да сменят с други продукти, които дават по-добра печалба – кашкавал, сирене и други млечни продукти. Това съвпадна в глобален мащаб с намаленото производство на мляко”. Това обясни Преслав Райков.
Рязко увеличение на цените на маслото
По думите му тази тенденция е напълно нормална и икономически обоснована.
„Случва се при всеки един продукт, когато от една суровина, каквато е млякото, получаваме няколко субпродукта”. Така се случва и при петрола, при който имаме около 15 субпродукта. Къде производителите насочват маржа се решава от пазара”, подчерта той.
istock
"Млякото има множество алтернативни употреби за най-различни продукти. Алтернативното му използване се насочва там, където потенциалната печалба е най-голяма. Това, което аз бих добавил е, че цените на фуражите също скачат. Те ще продължат да растат. Това е важно за производството на мляко. Оттам нататък е важно и за цената на всички продукти, които се произвеждат с мляко", подчерта и доцент Ножаров.
Целия разговор гледайте във видеото.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook или Google News Showcase
Коментари
2