На този фон се засилват проверките на инспекторите от Българска агенция по безопасност на храните. От началото на годината до момента само в Пловдивска област са извършени 27 проверки в млекопреработвателни предприятия, 110 в детски заведения, 280 в складове за търговия на едро и заведения за обществено хранене. До момента не са установи несъответствия по отношение на качеството. От Агенцията по храните напомнят, че млечните стоки с имитиращи продукти трябва да се обозначават на отделен рафт.
Все по-трудно у нас се намира качествено прясно краве мляко. По-малките количества рефлектират и върху цените на сиренето, твърдят млекопреработватели от град Съединение, съобщава NOVA.
„Много от млекопроизводителите в района затвориха - 50% вече ги няма. Може би заради изискванията, които се наложиха към тях, за да получат субсидии. Може би те не успяха да покрият тези критерии и прекратиха дейността. Това се отрази върху доставките. Преди си взимахме мляко от региона от около 30 километра периметър, а сега стигаме до периметър над 100 километра. Това оскъпява суровината и крайния продукт”, коментира Злати Златев, началник производство.
За да се покриват критериите за бяло саламурено сирене, отглеждането на животните, от които се добива млякото, трябва да отговарят на определени изисквания. Едното от тях е фуражът, с който се изхранват, да е минимум 80% български.Какво е качеството на храните, които консумираме
„На всеки млековносител правим анализ на млякото. За да направим качествена суровина е необходимо млякото също да бъде качествено. Нямаме вносно мляко от чужбина. Млякото, което идва днес, се преработва веднага или в рамките на следващия ден ние успяваме да го преработваме. Не съхраняваме мляко повече от 24 часа. За производството на един килограм сирене е относително точно колко литра мляко е необходимо, но в нашето производство съм забелязал, че са необходими минимум 6 литра и половина краве мляко”, добавя още Златев.

istock
Хубавото сирене трябва да има изразен млечно-кисел балансиран вкус. Когато погледнете сиренето, трябва да има порцеланов лом, да има еднороден цвят и да е умерено твърдо. Вкусът трябва да бъде солен, лек и приятен. Това са признаците, по които може да познаете едно хубаво сирене. Ако човек реши може да сложи сиренето във вода и да го изкисне и когато сиренето задържи структурата си, това е един от показателите, по които може да познаем, че сиренето е истинско, минало процес на зреене”, обяснява технологът Ивънс Мутафов.
Таван на надценките: Реална мярка или риск за пазара
От началото на годината досега цената на кравето сирене не се е повишавала, но скок се очаква на цената на овчето мляко след Великден, твърдят фермерите.
„В момента цената на нашето краве сирене е 18.60 лв. Използваме външни фирми- дистрибутори, които също имат разходи, транспорт, съхранение, разнос и оттам цената вече започва да се вдига. Същите тези дистрибутори дават на поддистрибутори на по-малки магазинчета. Така че цената съответно с всеки следващ ще увеличава, най-вероятно, поне с 20%”, прогнозира Златев.
По пътя от мандрата до търговската верига цената на килограм сирене набъбва средно между 4 и 6 лева, установи проверка на NOVA. Според търговците хората купуват по-малки разфасовки и предпочитат вакуумираните сирена.

istock
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook или Google News Showcase