За да се осигури оптимално количество витамини и минерали, в менюто се включват най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично.
При предлагането на зеленчуци и плодове се спазват следните изисквания:
1. включване в менюто според сезона предимно на пресни зеленчуци и пресни плодове (цели, нарязани, настъргани, като салата, напитка от пасирани плодове и/или зеленчуци (смути) или прясно изцеден сок);
2. препоръчително е предлагането на замразени зеленчуци и плодове, пред стерилизирани;
3. консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат синтетични консерванти, подсладители и оцветители;
Всяко второ дете у нас консумира енергийни напитки
Въведено е изискване за предлагане само на конфитюри с „екстра качество” и на „мармалади от плодове“.
В менюто на учениците ежедневно трябва да присъстват най-малко 400g кисело или прясно мляко и най-малко 35g сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Айрянът пък трябва да се предлага без добавена сол или захар.

istock
В менюто се включва риба като основно ястие най-малко един път седмично при обедно хранене. Риба се предлага и като рибена чорба и като компонент на сандвичи.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook или Google News Showcase
Коментари
0