Българите сме изяли повече фалшиво сирене през миналата година спрямо 2019 г. това показват данните на земеделското министерство.

Преработвателните предприятия са произвели от януари до ноември 2020 г. близо 12 800 тона сирене с растителни мазнини, докато за същия период на 2019 г. количествата са били 10 981 тона.

За цялата 2018 г. пък в магазините са доставени 13 500 тона сирене с палма, показват още данните на земеделското министерство. Нараства обаче и и количеството истинско сирене, направено само от мляко и закваска. През 2020 г. мандрите са произвели близо 71 800 тона краве сирене, а през 2019 г. – 65 000 тона.

В същото време предприятията са преработили повече сурово мляко. За единадесетте месеца на 2020 година в мандрите са влезли 663 хил. литра, а година по-рано – 618 хил. литра, като от тях кравето мляко е 626 хил. литра, при 591 хил. литра година по-рано.

Предприятията са свили производството на млечни продукти в годината на пандемията, показват още данните на земеделското министерство. Намаление има както при киселите млека, така и при маслото и сметаната.

istock
istock

От януари до ноември 2020 г. мандрите са произвели 156 хил. тона заквасени млека, докато година по-рано количествата са близо 159 хил. тона.

По-строги изисквания към имитациите на млечни продукти

При маслото производството спада от 974 тона през 2019 г. на  899 тона през миналата, а при сметаната – от 2543 тона на 2478 тона за година. Почти без промяна обаче остава производството на пресни пакетирани млека – над 68 000 тона.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg