Според доклад на организацията все повече турски зеленчуци се оказват силно замърсени с отровни вещества.
Доматите, краставиците и чушките в Турция все по-често се оказват замърсени със забранени и донякъде много вредни за здравето отровни вещества.
Това сочат данните от последното изследване на Грийнпийс за страните от средиземноморския регион, озаглавено "Пестицидите: опасността на трапезата ни", посочва Дойче веле.
Турският експерт по храненето Бюлент Шък е един от съавторите на проучването, проведено през месеците август, октомври и ноември.
За него са били изследвани 30 сорта домати, зелени чушки и краставици, по десет броя от супермаркет и по десет от пазара. Учените са анализирали зеленчуците за използвани пестициди и за тяхното отражение върху потребителите и природата.
istock
От проучването на Грийнпийс става ясно, че 15,6 процента от анализираните продукти са съдържали забранени пестициди, в това число и карбендазим. В държавите от ЕС употребата му в селското стопанство е забранена от 2015 година.
А от 2018 карбендазимът е забранен и в Турция. Доказано е, че може да доведе до безплодие и да увреди нервната и хормоналната система. Освен това може да ускори появата на чернодробни тумори и да се отрази токсично на нероденото дете в майчината утроба.
Чушки с пестициди и лешници с микотоксин хванати у нас
Турското министерство на земеделието до момента не се е произнесло по доклада на Грийнпийс. Но е възможно проблемът да засяга не само Турция.
"Не знаем дали замърсените зеленчуци от реколтата, която анализирахме, са били изнасяни в други държави", обяснява Бюлент Шък.
"Засегнатите страни сами биха могли да установят това, проучвайки съответните продукти." Турция изнася 10 процента от производството си на плодове и зеленчуци, 90 на сто се продават на вътрешния пазар, посочва Шък.
По данни на Асоциацията на износителите от средиземноморския регион през 2019 година Турция е изнесла 532 200 тона домати, 112 600 тона чушки и 55 100 тона краставици. Общо са изнесени над 4 милиона тона плодове и зеленчуци.
istock
Селските стопани, които обработват плодовете и зеленчуците с пестициди, ежедневно влизат в досег с отровни вещества. При жените това може да доведе до рак на гърдата и на яйчниците или пък да се отрази негативно на развитието на ембриона в майчината утроба.
При мъжете отровните вещества могат да причинят рак на простатата и да доведат до безплодие, обясняват експертите.
Според доклада на Грийнпийс от 1979 до 2018 година употребата на пестициди в Турция е нараснала цели седем пъти. Днес се използват общо 59 000 тона.
Кои плодове и зеленчуци са най-замърсени с пестициди
Докато в Европа най-много пестициди се използват в Нидерландия - 13 килограма на хектар, в турския град Анталия този показател е 26 килограма на хектар - тоест, двойно повече.
В Европа като пестициди се използват близо 1000 различни вещества. През 2016 година Грийнпийс разпространи "Черен списък на най-опасните пестициди в Европа", където се казва, че вредни са и препарати, които дотогава са били смятани за безобидни.
istock
Докладът за Турция е бил сравнен с "Черния списък на най-опасните пестициди в Европа", в резултат от което е било установено, че при 90% от анализираните домати, при 67% от краставиците и при 73% от чушките е бил открит поне един от включените в списъка опасни пестициди.
Тъй като обаче това не влиза в противоречие с директивите на ЕС, тези продукти безпроблемно могат да бъдат продавани в Европа.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
3