Олиото е поскъпнало с 52 процента през последната една година, като основната причина е лошата реколта от слънчоглед през 2020-а. Това съобщи в интервю за Радио Варна председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.
В момента се наблюдава свръх предлагане на слънчоглед и това ще доведе до понижение на цената, което крайните потребители ще усетят до края на годината. Същата е тенденцията и при брашното заради очакваната добра реколта от пшеница.
Опасна съставка в храните у нас откри Европейската агенция за безопасността им
Не се наблюдава поскъпване при останалите хранителни продукти. Дори и да има такова, то е в рамките на 1-2 процента.
Поради голямата конкуренция, цените на хранителните стоки в големите градове са по-ниски в сравнение с тези в по-малките населени места, но има и изключения, които зависят от логистиката и търговските практики. Владимир Иванов допълни:
"Най-високи са цените на хранителните стоки в Благоевград. В същото време олиото в Пловдив /район, в който се отглежда много слънчоглед/ е по-скъпо, отколкото в София. Пазарът е разнообразен. Важното е водещият принцип да е този на търсенето и предлагането".
Колко от плодовете и зеленчуците у нас са родно производство
Захарта, картофите и някои други зеленчуци във Варна се продават на цени, които са едни от най-високите в страната, каза още Владимир Иванов, според когото:
"Тази тенденция е от години и трудно може да се обясни. Може би варненци са по-платежоспособни или пък причината е това, че Варна е курортен град...".
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
0