Пазарът на свинското у нас остава предвидим. Поне с днешна дата, според бранша. „Първоначално цените на едро падат рязко и след определен период от време се вдигат рязко нагоре“, посочи Вихрен Димитров, член на УС на Асоциацията на свиневъдите.
По данни на Асоциацията на свиневъдите през миналата седмица цената едно прасе с тегло до 25 кг в Германия е била 55 евро, а през тази е паднала с 10 евро. В България отражението също е с отрицателен знак.
„В момента се търгуват живите прасета без ДДС на около 2.80 до 3 лева. Но защо ви казвам, че цените падат? Защото нашите колеги от Германия тази информация малко са я скрили и досега са клали животните и са ги вкарвали в консерви или са ги преработвали, така че това краткосрочно така се случва“, допълва той.
Олио, масло и варива поскъпват сериозно
Надеждите са цените на свинското у нас да се запазят приблизително на сегашните стойности. „Имаме капацитет, но казвам , че ни трябва отборна игра и трябва да седнем и да се разберем и с кланиците, и с преработвателите. Аз много вярвам на българските потребители, защото те сами оценяват качеството на нашите продукти, не само на свинско месо, но и на млечни продукти, плодове и зеленчуци“, отбелязва Димитров.
istock
И се надява така цените на българското свинско месо да останат стабилни. „Не би трябвало да има повече от десетина дванадесет лева качествено месо винаги и това може да стане в рамките на 2 години. Никакъв проблем“, посочи Димитров.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook или Google News Showcase
Коментари
0