Продължава повишаването на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната и в началото на септември.

Това отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин за периода от 2 до 5 септември. 

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов се забелязва мощна конкурентна среда и сблъсък между търсене и предлагане.

Защо поскъпва хлябът

"Интересно е, че се засилва потреблението, има раздвижване на пазара. Има компрометирани от градушките реколти, затова при някои продукти ще се видят ценови изменения. Розовите домати са по-малко, което ги оскъпява, а червените не се търсят толкова много, въпреки че са по-евтини", обясни той пред NOVA NEWS

Българите правят все по-малко зимнина с купешки зарзават

Захар, фасул, олио и пъпеши - това са продуктите, които бележат ръст за седмицата.

istock
istock


"На годишна база захарта е със сериозно намаление - 18%. При зърното и олиото също имаме ниски цени, а имаме и страхотни запаси от пшеница. Царевицата също поевтинява. Повече от година и половина при олиото и яйцата имаме стабилни нива, а кашкавалът и сиренето са по-евтини с около 2-3 процента. При маслото, киселото и прясното мляко има ръст средно с 8-10%. Влизаме в есенно-зимен период, няма да има рязко покачване на цените на хранителните продукти, само около 1 до 3%", коментира Иванов.

Повече гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase