Ръст в цената на част от плодовете и зеленчуците у нас. С малко над 20% е поскъпнало родното производство спрямо миналата година по същото време. Това изчисляват наши зрители от Русе.

Повишена е цената на зелената салата, която в момента е 2 лв. С 5 лв повече за килограм се предлага руколата.

Какво наложи вдигането на цените и как това влияе на търсенето от страна на клиентите?

От какво се правят българските консерви

На кооперативния пазар в Русе има етикети, както с по-високи, така и с по-ниски цени, те се сменят почти всеки ден, защо ще разберем от Кунчо Кунчев, управител на Общинско предприятие "Общински пазари“. 

"Съвсем естествено е, особено при земеделската продукция, цените да варират в зависимост от сезона и месеца. Ще дам пример червениния пипер в момента поскъпва това е нормално, защото по градините и полетата е студено и пипера не почервенява. Появява се дефицит и е нормално цената да се повишава. Останалите плодове и зеленчуци, които навлизат в есента от високи цени през септември идват с по-ниски цени през октомври", обяснява Кунчо Кунчев.

istock
istok

"Естествено е тази година цените да са се повишили. Между 15 и 25 процента са по високи тази година. Нормално е цените да вървят нагоре като всички други отрасли в нишия живот и бит", добавя той пред БНТ.

Ще поскъпнат ли картофите

Кунчев отбелязва, че зеленчуците са по-скъпи от плодовете и това е естествено, защото са необходими повече средства и време за отглеждане. Той е категоричен, че продукцията в Русе е българска и освен някой видове ябълки, само цитрусовите плодове, които се продават в града са вносни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase