„Черешата идва от Гърция. Започнахме от 32 лв. за килограм и постепенно пада с всеки изминал ден. Няма много голям интерес, защото плодът е все още скъп. Сега са им най-вкусни, защото са най-скъпи”, обяснява търговецът Розалина Спасова пред NOVA.
Тези, които купуват, взимат по малко. Затова и Розалина зарежда по една или две щайги на ден, колкото да има за асортимент на сергията.
Космическите цени при първите за сезона череши не са оправдани, но за спекула не може да се говори, смятат от комисията, която следи пазара на едро. По борсите в момента гръцките се продават за около 14-15 лв.
„При този силен дефицит - един такъв марж, при тази цена, е възможен. Вероятността сам да си ги изядеш или да ги изхвърлиш е доста голяма. Гръцката череша, на практика, в момента е екзотична стока. Да си купиш и да изядеш череши за 30 лв. – тук вече е някакъв вид извратено съзнание”, коментира Владимир Иванов от Комисията по стоковите борси и тържища.
istock
Пенсионери берат череши, а млади се оплакват че няма работа
Плодовете родно производство все още са рядкост по пазарите. Затова често търговците предлагат вносни ягоди и череши като български. На по-високи цени, предупреждават експерти.
По-скъпите череши ще купуваме докато българските не достигнат до пазара, разказват производителите у нас.Заради по-студената пролет обаче българските череши тази година ще закъснеят по пазарите, предупреждават агрономите.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
3