Преди да си купим свинско месо за коледната трапеза е добре първо да обърнем внимание откъде го купуваме. Експертите споделят, че най-лесно можем да познаем качественото месо по цвета и миризмата. Тъй като дни преди Коледа търсенето става все по-голямо, от Агенцията по храните затягат контрола в обектите за производство и търговия с месни продукти, съобщава Нова телевизия.
Добрин Добрев продава месо вече четвърт век. Твърди, че качеството за него е приоритет. „Купуваме живи животни от ферма. Използваме кланица, където си ги колим и след това тук на място си ги транжираме и преработваме. Имаме редовни клиенти, от дълго време работим, все пак сме доказали, че продаваме качествено”, споделя мъжът, който има месарски магазин. Думите му потвърждават и клиентите. Пенка Димитрова не крие, че е доволна от обекта. Желязка Драганова също е чула, че в магазина на Добрин залагат на качеството.
За да проверят дали е така, от БАБХ влизат на изненадваща проверка. И тази година се следи най-вече за качеството на месото, етикетите и сроковете на годност, а в конкретния обект се оказва, че всички изисквания са спазени. Собственикът на магазина е категоричен, че e хубаво обектите да бъдат проверявани. „Трябва да има проверки. Защо само преди празниците? Трябва да има постоянни проверки. Да има контрол на качеството е добре”, твърди Добрин Добрев.
Слагат ли 20-годишно дълбоко замразено месо в колбасите
Важно също е клиентите да бъдат предпазливи за нелоялни търговци. „Най-вече трябва да наблюдават произхода. Трябва да наблюдават вида на месото. Свинското месо има характерен бледо розов цвят, което означава, че е съвсем прясно. Телешкото месо има по-розово-червен към червен цвят, говеждото месо е по-тъмно червено.
istock
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
0