Сдружение „За достъпна и качествена храна“ алармира за тревожни резултати от лабораторно изследване на шоколадови продукти, предназначени за деца и възрастни, с форма на шоколадови моливи. Лабораторните тестове, проведени от акредитирана международна лаборатория TUV, показват сериозни отклонения от стандартите за безопасност и качество, които поставят под въпрос безопасността на тези продукти, особено за най-малките потребители, когато продуктите са преднамерено грешно етикетирани.

Изследваните продукти, включващи шоколадови фигурки, като моливи и животни, които се предлагат в подаръчни кутии, са внесени от компания, продаваща ги в търговската мрежа на България. Продуктите, рекламирани с послания за естествени съставки, съдържат компоненти, които не отговарят на тези твърдения, според предоставените лабораторни резултати.

Информирани са съответните институции, отговорни за контрол на хранителната безопасност. В момента текат проверки от компетентните органи, като се очаква да бъдат предприети всички възможни мерки за гарантиране на здравето на потребителите, особено на децата, които са изложени на по-висок риск при липса на коректната информация на етикета.

Резултатите от тестовете показват наличие на съставки, които могат да създадат риск за здравето на най-малките потребители при употреба над определени количества. Освен това са установени сериозни отклонения от съставките, посочени на етикетите. Използваните съставки в продуктите не отговарят на стандартите за безопасност на храните, което може да има сериозни последствия за потребителите, особено за децата.
 

ЗДКХ
ЗДКХ

Вместо посочените на официалния сайт на производителя и опаковката информация за състава: естествени ванилови аромати, куркума, спирулина, ябълка, репичка и черен касис, са открити съставки от групата на Е, като E129 – синтетичен оцветител, който съгласно европейските директиви може да предизвика хиперактивност при деца и алергични реакции при възрастни, особено тези, чувствителни към аспирин. Важно е да се отбележи, че E129 вече е забранен в много страни, включително Франция, Германия, Белгия, Австрия, Норвегия и Швеция.

Опасни ли са опаковките на храните

Друга съставка, открита при тестовете, е E123, известен още като амарант – синтетичен червен оцветител, който се използва в някои храни и напитки, но който е обект на противоречия поради потенциални здравни рискове. Според действащото европейско законодателство и регулации, посочването му на етикет е задължително.

„Като организация, защитаваща правата на потребителите и безопасността на храните, изразяваме сериозна загриженост относно тези резултати. Продукти, които се рекламират като безопасни за деца, не трябва да съдържат съставки, които могат да застрашат здравето на потребителите, особено когато става въпрос за най-малките. Борбата с хранителните измами изисква съвместни усилия и постоянни действия на всички нива – от производители и търговци до потребители и регулаторни органи. Сдружението за достъпна и качествена храна е ангажирано с тази важна кауза, защото вярваме, че всеки човек има правото на безопасни, качествени и етични хранителни продукти. Нашата мисия е да подкрепим обществото в борбата с хранителните измами и да осигурим по-добро бъдеще за всички“, заяви д-р Андрей Велчев, председател на Управителния съвет на Сдружение „За достъпна и качествена храна“.

ЗДКХ
ЗДКХ

Сдружението подготвя сигнал за извършване на допълнителни проверки и пробовземане, като предлага също така информираност на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) и Европейската мрежа за безопасност на храните (SAFE). Целта е да се защити общественото здраве и да се предотврати разпространението на продукти, които не отговарят на изискванията за безопасност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase