Това показват данните на Министерството на земеделието, храните и горите.
През март предприятията са пуснали на пазара 1259 тона сирене с растителни мазнини, като за сравнение през март 2019 г. са произведени 1047 тона.
Увеличение на количествата има и за първото тримесечието на тази година, спрямо миналата – с почти 400 тона.
От януари до март от мандрите са излезли 3107 тона имитиращ продукт, докато за същия период на 2019 г. – количествата са 2726 тона.
Нараства обаче и производството на сирене от краве мляко, показват още данните на земеделското ведомство. Ръстът за всеки от трите месеца е с по близо 1000 тона спрямо година по-рано.
Общото количество до края на март през тази година възлиза на 18 456 тона при 15 331 тона през миналата.
istock
През април тя стига 3,37 лева за килограм, а в последната седмица на май леко се понижава до 3,17 лева за килограм.
Двойно по-висока е цената на сиренето от краве мляко, която през март е около 6,70 лева за килограм, а в края на май се покачва до 6,92 лева за килограм на едро.
istock
Мамят ли ни с качеството на фермерските продукти
Сред млечните продукти най-голямо е производството на заквасени млека, което общо за периода възлиза на 40 123 т.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
1