Произведена е 64.7 хил. тона готова продукция от плодове, a готовата продукция от зеленчуци е 84.4 хил. тона (включително плодово-зеленчукова и от гъби). С най-голям дял от преработените плодове са черешите, ябълките, прасковите и сливите. От преработените зеленчуци най-много са доматите, пиперът и картофите.
Данните обаче сочат, че преработените пресни плодове са с 21.4% по-малко от предходната година, а при зеленчуците спадът е с 2.3 но сто.
От къде идват плодовете и зеленчуците
При плодовете с най-голям дял са доставените от български производители – 45%, следват внос от трети страни – 23%. Предприятията стопанисват 838 хектара площи, от които са доставени 12% от преработените плодове.
Колко ще ни излезе буркан туршия тази есен
При пресните зеленчуци още по-голям е делът на родното производство - 85%, следват доставките от ЕС – 8%, и внос от трети страни – 2%. Най-много са внесените количества моркови от ЕС, а от трети страни това са пипер, и отново моркови. При плодовете пък вносът от ЕС е основно на ябълки праскови и ягоди, от от трети страни – на череши.
От площите, стопанисвани от предприятията (162 хектара), са доставени 3% от преработените зеленчуци. На ишлеме са преработени 2% от зеленчуците.
istock
Готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната, е 36.9 хил. тона. Изпращанията за ЕС са 28.9 хил. тона, износът за трети страни е 6.1 хил. тона. Количествата плодова продукция на склад към 31.12.2023 г. и други (брак) е 27.8 хил. тона.
Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 54.7 хил. тона, изпращанията за ЕС са 18.8 хил. тона, а износът в трети страни е 7.3 хил. тона. Количеството на зеленчуковата продукция на склад и други (брак) е 30.6 хил. тона.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook или Google News Showcase
Коментари
0