Член 21 от наредбата се прецизира като се посочват температурата и времетраенето на пастьоризацията, които следва да премине прясното мляко, за да носи наименованието „прясно мляко“.
То ще се използва само за млечен продукт, получен от сурово мляко, претърпяло процес на пастьоризация при температура най-малко 71,7 °С за 15 секунди или друг процес на пастьоризация за получаване на еквивалентен ефект, при който температурата не надхвърля 95 °С, последвано веднага след пастьоризацията от охлаждане до температура не по-висока от 6 °C. В процеса на пастьоризация се допуска изменение на естествената масленост на млякото чрез отнемане или добавка на млечна сметана, пише в наредбата.
Друга промяна предвижда предоставяне на информация за потребителите в случай на непредварително опаковани храни. Предвижда се информацията да се предоставя чрез посочване в менюто за предлаганите ястия - за храни, които се консумират в заведения за обществено хранене.
На бурканите с мед пък задължително ще пише страната на произход, където е бил добит. Когато медът произхожда от повече от една страна, страните на произход, се посочват върху етикета в основното зрително поле в низходящ ред според техния дял от теглото на меда, заедно с процента, който представлява всяка от тези страни на произход. Допуска се отклонение от 5% за всеки отделен дял в сместа, изчислен въз основа на документацията за проследимост на бизнес оператора.
В наредбата се регламентират наименованията „конфитюр“, „конфитюр екстра качество“, „желе“, „мармалад от цитрусови плодове“, „желе-мармалад“, „подсладено пюре от кестени“, „мармалад от плодове“ и „мармалад от плодове екстра качество“.
Задължават ресторантите да пишат в менюто дали сиренето е истинско в салатата
За производството на плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени, като суровини се използват само плодове, плодови пулпове, плодови пюрета, водни екстракти от плодове и захари, а като допълнителни съставки, само тези, посочени в приложение № 1 от наредбата.
На етикета се посочва количеството вложен плод, означено с думите „приготвен от ... g плод на 100 g“ за готовия продукт; когато се използват водни екстракти от плодове, масата на водата, използвана при приготвянето им, се изважда.
istock
Директивата за закуските влезе в сила на двадесетия ден след деня на публикуването ѝ в Официален вестник на Европейския съюз. Държавите членки следва да приемат и публикуват най-късно до 14 декември 2025 г. законовите, подзаконовите и административните разпоредби, необходими за да се съобразят с директивата. Затова се налагат и нормативни промени в нашето законодателство, уточняват от Министерски съвет.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook или Google News Showcase
Коментари
0