Двата документа са издържани по чл. 119, т. 4 от Закона за храните и са в полза на най-малките производители. Те ще позволят до голяма степен изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни и ще дадат повече свобода на тези бизнес оператори да се развиват по-устойчиво на база на националното и европейско законодателство.
Идеята за разработването им датира от преди 4 години, когато Фондация „Локалфууд.бг“, организатор на Фермерски пазари „Пендара“ в София и Пловдив, започва работа по интензивна програма за обучение на производителите на фермерски храни и подобряване на бизнес средата за развитието им.
Преди година неправителствената организация добавя в обхвата си и къщите за гости и малките хотели като обекти, които имат изключителното право да предлагат домашно приготвени храни по Наредбата за категоризираните места за настаняване и заведения за хранене и развлечения.
Целта е да се разшири обхватът на малките бизнеси с храни, с което да се позволи и на стопаните на къщи за гости да предлагат храна не само на регистрирани свои гости, но и на такива, които им гостуват без нощувка.
МЗХГ
Той съдържа специфични изисквания за предлагане и продажба на повечето групи храни, предлагани на фермерските пазари, но освен това за първи път въвежда у нас официални дефиниции за „фермерски пазар“, „местна храна“, „фермерска храна“ и „занаятчийска храна“. Новост в него е и понятието „граница на тривиалност“, което разграничава домашното приготвяне на храни за дейности и инициативи, свързани с нерегулярни събития, от професионалното производство на храни.
Стикер на ресторанта казва какво е менюто
С това на фермерските пазари ще могат да се организират събития, на които частни лица ще имат правото да продават ограничени малки количества домашно приготвена храна до 3 пъти годишно. Дори и в този случай щандът на физическото лице ще трябва да бъде регистриран като обект за търговия или приготвяне на храна на място.
Изискванията за безопасно предлагане на домашно приготвена храна също е във фокуса на МЗХГ. Наръчникът за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости и малки хотели също е разработен от експертния екип. Той описва начините, по които всички къщи за гости и малки хотели, които приготвят и предлагат възмездно храни на своите клиенти и гости, могат да регистрират тип „домашна“ кухня по Закона за храните.
istock
„С тези два документа целим да подкрепим най-малките производители и да приложим европейското законодателство в областта на безопасността на храните и организацията на фермерски пазари, на които се продават и предлагат фермерски, занаятчийски, местни и домашни храни“, обясни управителката на Фондация „Локалфууд. БГ“ инж. Гергана Кабаиванова.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
0