В Благоевград, Враца и Силистра обаче килограмът стига до 14 лева на едро. Около 10 лева е и разликата при кашкавала в различните градове, като най-евтино той се продава в Благоевград и Добрич – малко над 11 лева, а най-скъпо в София – 23 лева за кг и Пловдив – 20 лева за кг.
Доста сериозна са и разликите в цените на други основни продукти като олио, замразено пила и кайма например. Цената на олиото варира от 2,30 в Хасково и Добрич до близо 6 лева в София и 4,75 лева за л в Стара Загора. Замразените пилета най-евтино се продават на едро в София – 4 лева за кг, а най-скъпо в Кърджали – 6-7 лв. за кг. при каймата цената варира от 6 лв. за кг в Добрич до 11 лева в Плевен, Силистра и София.
Основни храни отново поскъпват
Цените у нас продължават да се повишават, отчита ДКСБТ, като индексът на тържищните цени (ИТЦ) тази седмица се повишава с 0,64 на сто до 2,206 пункта.
Очаквано най-много поскъпват зеленчуците, като цената на оранжерийните расте с 13,9 на сто до 2,29 лева за килограм. Зелените чушки се продават с 16,6 на сто по-скъпо на цена 1,76 лв. за килограм. Поскъпват и червените чушки - с 6,7 на сто до 2,22 лева за килограм. Картофите са нагоре с 6,7 на сто до 1,28 лева за килограм, а на лука с нови 2% до 1,43 лева за килограм.
istock
Захарта се продава по 2,42 лв. за килограм. Олиото поевтинява - с 3,7 на сто и се търгува по 2,87 лв. за литър. Брашното тип 500 поевтинява с 4,3 на сто до 1,35 лева за килограм. Цената на кравето масло (пакетче от 125 грама) се вдига с 3,3 на сто и се продава по 2,52 лв. за брой.
Цената на ориза се понижава с 1,3 на сто и той се търгува по 3,14 лв. за килограм. Поевтинява и лещата - с 0,7 на сто до 4,17 лева за килограм. Зрелият фасул отстъпва с 0,5 на сто и той се търгува по 4,12 лева за килограм.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
1