Първите краставици от оранжериите на Веселин Велев ще излязат след две седмици, но на цена, по-висока с един лев от миналата година. Причината – увеличените разходи за производството. „Най-голямото перо, което вдига себестойността, е отоплението, горивото - дали си на въглища, дали си на газ, дали си на пелети, торове, препарати”, споделя земеделският производител. Така килограм краставици от производителя на едро става 5 лева.
Веселин Велев обаче твърди, че това не е спекула, а реална себестойност. „Спекула от наша страна няма. Ние не можем да контролираме търговците по веригата колко си слагат надценка. Там е проблемът. Вероятно 7 лева до крайния потребител и нагоре”, коментира той.
По пътя от оранжерията до сергията на пазара марулите от 60 стотинки скачат двойно.
Васил Василев има мандра. Обяснява, че фуражите и енергийните разходи са скочили с 50% само за една година. А това рефлектира върху цената на суровото прясно мляко, което фермерите продават за по един лев на литър. За килограм сирене са нужни 7 литра прясно мляко.
Защо скочи цената на яйцата
Но има опаковка, заплати, производствени и енергийни разходи, транспорт. Така килограмът на сиренето става 15 лева, изчислява производителят, а на кашкавала - 25 лева.
istock
И макар, че никой в търговската мрежа не признава за спекула, то потребителите я усещат по джоба си. Контролните органи твърдят, че проверките продължават, а уличени в спекула до момента няма.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
0