„Над 10 години продължава борбата с имитиращите продукти. Те се появиха преди около 15 години, и оттогава все още имат трайно място в страната. Щом през 2023 г. 12 000 тона сирене е произведено с влагане на палмови мазнини, то или има измами, или тези продукти прескачат супермаркетите и отиват в ресторантите, в баничките и в шопската салата“, обясни Николов.
Той уточни, че ако е на мястото на земеделския министър, би разпоредил на контролните органи, в частност на БАБХ, да проследява и да показва на хората къде отиват тези 12 000 тона. „Заслужаваме на първо място да знаем, а след това да мислим как това да се пресече“, съветва Богомил Николов.
Изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" поясни, че когато пазаруваме кашкавал и сирене в магазините, най-вече цената може да ни подскаже за качеството. „Ако цената е прекалено ниска, това е гаранция, че се постига чрез внасяне на имитиращи добавки. Актуални цени не искам да казвам, но е ясно, че сирене под 15-16лв./кг. няма как да бъде истинско“, смята Николов.
Фалшивото сирене повече от това с овче и козе мляко
Той отбеляза, че продуктите по БДС минават през по-строга верификация. „Човек, който произвежда по БДС, не би си позволил така лековато да си рискува името. Ако бъде разобличен, това ще бъде много лош удар за него“, коментира Богомил Николов, след което уточни, че за него проблемите са най-вече в местата за обществено хранене. „Ние искаме БАБХ да проверява активно. Преди години правехме тест на банички и установихме, че масово те са с влагане на имитиращо сирене. Много по-добре за потребителя е да си купува баничка с извара, отколкото със сирене, в което има палмово масло“, съветва експертът.
istock
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
1