С всеки следващ ден пълните буркани в мазето на Филка Стоянова от врачанското село Лиляче стават все по-малко и е време да се заеме с приготвянето на следващата зимнина. През последните 30 години започва да прави първите компоти по това време и вече е добила рутина в приготвянето.
Пълниш буркана до средата, слагаш 6 лъжици захар - така започва нейната рецепта. Първи са тези от ягоди и затова вече прави проучване.
"Днес питах на пазара. 6 лева струват ягодите. От 1 килограм ягоди стават, може би, 6 нормални компота. От 1 кг захар – 7. Значи един лев, ако сложим на буркан ягоди и 40, около 40 стотинки захар и капачката 10 – лев и 50. И другите обработки – вода, варене – 2 лева", заяви тя пред Нова телевизия.
Защо произвеждаме все по-малко плодове
Сладкото излиза още по-скъпо. "На 1 кг плод се слага най-малко 800 грама захар. 6 лева, ако е един килограм ягоди, 800 грама захар и то ще излязат най-много 4 бурканчета малки. Значи 6 и захарта най-малко 2.50 – 8.50 и варенето – към 10 лева и то ще се окаже, че няма и 5-600 грама сладко", смята Филка.
istock
"Уча дъщерята, ама младите много не се интересуват. Повече гледат мама да го направи, но като почна, помагат", споделя тя.
Готова е да научи всеки и на своята лична стратегия, когато плодовете са скъпи. И ще чака плодовете да поевтинеят. Има и препоръка за хората, които чакат само на пазара - да дойдат на село и да си произведат, защото на село е по-хубаво от града.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook или Google News Showcase
Коментари
0