Председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов коментира скока в цената на маслото в Европа на годишна база. Информацията на „Ройтерс“ е за покачване с 83%.

„Не знам откъде са измислени тези проценти, няма такъв скок и във всеки случай не е на годишна база. Информацията може да е от „Ройтерс“, но е преведена от някой българин. В крайна сметка това не е на база 2024 г. спрямо 2023 г. Може да е заета база от 2005 г., така е възможно да се получи такова разстояние. При нас на годишна база имаме 15% изменение, съответно има и по-малко производство в Европа“, заяви Иванов в ефира на NOVA NEWS.

Рязко увеличение на цените на маслото
 

„Ние сме много малък производител на масло. Има български компании, които правят висококачествено такова и то е значително по-евтино от това, което се афишира. Естествено създалата се паника състави ценови предложения, които са далеч от истината“, допълни той.

istock
istock

По думите му всяко нещо трябва да има морал и норма.

„След като на пазара има аналог, който с близо 50% по-евтин и със същите качествени параметри, би трябвало хората да направят верния избор“, уточни Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase