Проверка установи сирене, което съдържа над 75% вода, продаващо се на пазара. Оказва се, че това не е единственият млечен продукт, който е извън нормите на законодателството. Има ли способ за познаване на качественото сирене от имитиращия продукт коментира Татяна Николова от БАБХ в студиото на "Събуди се".

"Аз съм страна на контролния орган, но съм и потребител. Аз също чета етикета. На пазара има млечни продукти, одобрени от законодателството', каза Николова и добави: "Отговорност на търговеца е коректно да информира потребителя и да представя информацията, предоставена от производителя".

Тя коментира новината за установено сирене, което съдържа над 75% вода, при съвместна проверка от Агенцията по храните и сдружението „За достъпна и качествена храна”."Нашите изследвания като компетентен орган доказват, че този случай е изключение", каза още Николова.

Задължават ресторантите да пишат в менюто дали сиренето е истинско в салатата

По думите ѝ са изследвани общо 38 сирена, като само 4 от тях са с отклонение от изискванията на законодателството. Другите три проби са около нормата.

istock
istock

Нормативната уредба обаче не позволява името на производителя да бъде обявено публично. "Към настоящия момент няма регистър на фирмите и производителите - в случая отклоненията не са опасни, за да бъдат споделяни имената им", посочи Николова.
 
Още по темата вижте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase