Едно от пет изследвани овче сирена на пазара съдържа само овче мляко. Останалите са произведени от смес – овче и краве мляко. Това стана ясно след направени тестове в акредитирана международна лаборатория от „Сдружение за достъпна и качествена храна”.
 
Истинското овче сирене започва от обора с издояването на млякото. Още топло то се прецежда. След това се добавя единствено мая за сирене.

„Една лъжичка мая на десет литра, слагаме малко студена вода и разбъркваме”, обяснява рецептата Иванка Трайкова пред Нова телевизия.

Измама с овчето сирене у нас

Според нея по-хубаво от домашното няма. И се учудва какво ни продават в магазините. Тя дава съвет как да разпознаем истинското овче сирене. „Трябва да е жълто, а не бяло. Щом е бяло, значи има някакви примеси”.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg