Анализите установиха, че в три от 17 търговски марки най-вероятно няма добавено сухо мляко. В тях съдържанието на фурозин е минимално. Други 4 проби вложената млечна пудра отговаря на диапазон 10 – 49%. Най-многобройната категория е млека съдържащи между 50 и 85% млечна пудра – 7 марки. При останалите 3 количеството на сухото мляко е над 85%, т.е. в тях едва ли има прясно мляко.
Независимо от нашите съмнения в точните стойности на добавеното сухо мляко наличието на такова добавяне е установен факт, обясняват от асоциацията. Напълно чисти са само 3 марки. Това е фалшификация на хранителен продукт и измама спрямо потребителите.
От страна на производителите по този начин се използва по-евтина суровина и се избягват проблемите свързани с доставките, транспорта, съхранението, тестването и рандомизирането на суровото мляко, обясняват от „Активни потребители“.
Според тях потребителите са потърпевши. Те „печелят“ продукт с по-ниска хранителна стойност. В него има по-малко витамини и други полезни вещества и повече нежелателни съединения. Това е цената на температурната обработка на суровото мляко.
istock
Вижте в кои марки сирене има най-много вода
Млечната пудра, наричана у нас „сухо мляко“ е изсушено сурово мляко, т.е от него е премахната водата която е близо 90% от теглото. В това състояние има много по-дълъг срок на годност, и е по-удобно за транспорт и съхранение защото не изисква специални цистерни и хладилни условия. Разбира се всяко технологично предимство има и негативна страна.
При процеса на сушене, който в индустрията обикновено е термичен, в млякото се развиват химични процеси при които се разпадат редица нутриенти, а се образуват други нежелателни такива. Типични за сушенето са Маяровите реакции водещи до покафеняване на храните. Това са взаимодействия между аминокиселини и захари и често са наблюдавани визуално – например кафявата коричка на хляба.
istock
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
2