Това не са първите насекоми, разрешени за употреба в хранителната промишленост. Такива има и за продукти, получени от скакалци, ларви и др., показва проверка на БНР. Тези храни се определят като "нови", тъй като, според информация от ЕК, не са били консумирани в значителна степен от хора в ЕС преди 15 май 1997 г. Именно тогава влиза в сила първият регламент за новите храни.
В публикация, споделена стотици пъти през последните месеци, се твърди, че всички храни, които имат символи Е120 и Е904, съдържат насекоми и трябва да бъдем внимателни. Можем да я видим както в публикации във Фейсбук, така и в традиционни медии (виж тук и тук).
Е120 и Е904 наистина се произвеждат от насекоми, но са въведени в хранителната промишленост далеч преди регламента на Европейската комисия.
E120 е обозначението на червения оцветител кармин и е познат на човечеството от около 1500 години. Думата "кармин" е използвана като име на цвят още през 1799 г. Древните индийци са го използвали за боядисване на платове. Оцветителят се извлича от сушени насекоми Кохинил, които живеят на повърхността на някои растения.
Счита се, че от всички багрила карминът или кохинилът, както също е известен, е най-податлив на термична обработка. Масово се използва от 90-те години като оцветител на различни напитки, салами, филета, мармалади, желирани бонбони и др. Карминът често се използва и в козметични и лекарствени продукти. За да се получи 1 фунт червена боя, са необходими 70 000 насекоми кохинил, което преди масовото му култивиране, го прави особено скъп. Кохинилът е бил основен източник на доходи за испанската корона. Грам от него е бил много по-ценна стока от захарта, което го прави особено доходоносен за презокеанската търговия през вековете.
В Европейския съюз употребата на кармин в храни се регулира от директивите на Европейската комисия, уреждащи хранителните добавки като цяло и в частност оцветителите за храни и изброени под имената Cochineal, Carminic киселина, кармини и естествено червено като добавка E120, в списъка на одобрените от ЕС хранителни добавки. Директивата, уреждаща оцветителите за храни, одобрява употребата на кармин само за определени групи храни и определя максималното количество, което е разрешено. Оцветителят кармин може да предизвика силна алергична реакция.
istok
От януари 2012 г. EFSA промени начина, по който разрешава използването на кармин E120 за фармацевтични продукти. EFSA изрази загриженост относно нарастващия брой алергични реакции към кармин, получен от насекоми.
Подобно на Е120, Е904 също се добива от насекоми. Той е природна смола, която се произвежда от щитоносни въшки. Също се използва в хранително-вкусовата промишленост, предимно като глазиращ агент за пресни плодове.
Как ще се продават храни с насекоми у нас
В Решение № 58 на Европейския Съвет на икономическата комисия от 20 юли 2012 г., който регламентира изискванията за безопасност на хранителни добавки, ароматизанти и технологични помощни средства са описани храните, в които може да се използва Е904 – шеллак. Това са пресни цитрусови плодове, пъпеши, ананаси, праскови, круши, ябълки (повърхностна обработка); бонбони, сладкиши, шоколад, брашнени сладкарски изделия, покрити с шоколадова глазура; дъвки; сухи зърнени закуски, ядки в съответствие, кафе на зърна; бял и жълт пчелен восък, и др.
Задължително условие е добавките и оцветителите да бъдат обозначени в етикетите на храните. Добавките в хранителните продукти могат да се ползват след получаването на разрешение от Европейската агенция за безопасност на храните, каквото се издава само ако е доказано, че веществото е напълно безвредно за здравето.
Заключение
istock
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook или Google News Showcase
Коментари
3