Защо е това? Освен необходимите междинни звена във веригата за доставки има сиви зони: производителите се оплакват, че често са заложници на изпълнителите, които управляват екипите от работници и може да са тези, които задържат по-голямата част от заплащането вместо работниците, повечето от които са чужденци.
Гърците зареждат евтини стоки от България
Например производствените разходи за килограм салата айсберг в Гърция са 0,50 евро, включително разходите за торове, вода и енергия. Транспортът и опаковането са около 0,20 евро/кг, така че когато производителят продаде продукта на търговеца на едро за 0,90 евро/кг, печалбата му е само 0,20 евро/кг.
istock
И какво плаща потребителят? Между 2,36 и 2,40 евро/кг.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
1