Цените на хляба са закономерни и нормални. Това обясни пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържища.

"Той поскъпна по-малко, отколкото е ставката на ДДС. Това говори, че имаме един доста мощен и конкурентен пазар. Не може да се говори за спекулации. Брашното отбеляза 12% ръст на годишна база".

Като цяло на пазара нямаме изменения, които да са следствие на някакъв вид лоша спекула или влияние, отбеляза той. По думите му всичко е плод на търсенето и предлагането.

"Пазарът е в едно доста добро и нормално състояние. При маслото имаме изменение на цените с около 12 %. На годишна база при кашкавала имаме 4% по-висока цена. При сиренето е точно 1%", каза председателят на ДКСБТ.

Родните производители трябва да започнат да изграждат собствени търговски структури, да съкращават веригата и да прилагат по-добри търговски практики"отбеляза експертът.

Олио, масло и варива поскъпват сериозно

Като се успокоява средата от гледна точка на управлението, пазарът също се успокоява, посочи още той.

Факторите, които имаме на световния и европейския пазар – и като логистика, и като цени на природни ресурси, не предполагат да видим шокови, резки изменения, каза Иванов. 

istock
istock

"До средата на март ще наблюдаваме тази устойчива тенденция към нарастване, но слабо изразена. След това ще имаме и спад, което е нормално за един годишен цикъл", прогнозира той.

По думите му какаото и кафето са единствените продукти, които имат проблеми от гледна точка на предлагане.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase