Първите ранни череши в Пловдивско се берат край село Цалапица. Оказва се, че разликата от производителя до прекупвача на пазара в Пловдив е между 3 и 5 пъти. Това показа проверка на NOVA.
Ранните български череши вече са на пазара, но малцина са тези, които могат да си ги позволят. „Има череши, но цената е висока и хората избягват да купуват“, твърди Елена Писова, производител.
На пазара край Цалапица черешите се продават за 8 лева килограма, докато в Пловдив цената е между 15 и 25 лева. Гръцките череши стигат 45 лева.
Какви са плодовете и зеленчуците на пазара
Местните знаят, че има разликата в цената между тази на село, и тази в града. В Пловдив търговците са чувствителни на тема цени. Позволяват на екипа на NOVA да снима стоката, но не и тях. Има граждани, които са взели радикални мерки. И са си засадили череши пред блока.
istock
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook или Google News Showcase
Коментари
2