Очаква се до края на днешния ден да бъдат проверени стотици обекти, информира БНР. Един от проверените обекти бе на столичната улица "Раковски". В него не бяха установени нарушения.
Сафридът е четири пъти по-скъп в ресторантите
"Колеги ще изискват документи за произход на рибата, ще проверят входящия контрол, записите, които води обекта. Рибата, която е изложена на витрината, е с нормалните показатели за прясна риба. Дали рибата е почистена или не е почистена, също се следи. Имаме в случая наличие и на филетирана риба, за която ще изискваме документи. Към момента, това което виждаме, се съхранява при необходимите температурни условия, правят се замервания с терометър във вътрешността. Всичко е отговарящо", обясни Галя Викьова, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните с ресор контрол на храните и лабораторен контрол.
Тя посочи на какви показатели трябва да отговаря прясната риба.
"С бистра слуз по тялото, прилепнали люспи, лъскави. Очите трябва да са бистри, не трябва да са замъглени. Хрилете трябва да са с приятен розово-червен цвят", каза тя.
При установени нарушения се налагат санкции в размер от 2000 до 4000 лв.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
Коментари
0